20.12.2024 - 12:11
|
Actualització: 20.12.2024 - 12:20
El jutge de l’Audiència espanyola José Luis Calama ha enviat al Tribunal Suprem espanyol la denúncia que l’empresari Álvaro Romillo va presentar contra l’extremista Alvise Pérez pels delictes electorals i de finançament il·legal del partit Se Acabó la Fiesta. Segons la investigació, Pérez hauria rebut 100.000 euros en efectiu d’un empresari per finançar la seva campanya del partit al Parlament Europeu.
En la resolució, a la qual ha tingut accés VilaWeb, el titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de Madrid considera que existeixen indicis sòlids de responsabilitat penal contra l’eurodiputat, motiu pel qual el Suprem espanyol hauria d’assumir el cas perquè Alvise Pérez és aforat.
El magistrat també demana que s’investigui Álvaro Romillo, que presumptament va lliurar els 100.000 euros, considerant que hi ha una “connexió íntima” en les accions de tots dos. Segons la interlocutòria, Romillo podria haver comès un delicte de donació il·legal, regulat pel Codi Penal, que penalitza les aportacions destinades a partits polítics fora del control públic.
Pagaments encoberts i donacions anònimes
La investigació apunta que Alvise Pérez va sol·licitar la col·laboració de Romillo per crear un moneder virtual amb l’objectiu de rebre donacions anònimes fora del control financer oficial. Aquests fons estaven destinats a finançar la campanya electoral de Se Acabó la Fiesta per a les eleccions europees del 2024.
A canvi, Pérez hauria promogut la plataforma financera Sentinel i el club d’inversió Madeira Invest Club, vinculats a Romillo, prometent als inversors altes rendibilitats sense control fiscal. El primer acte de col·laboració va ser el 6 d’abril a l’hipòdrom de la Zarzuela, davant de tres mil inversors, on Pérez va defensar públicament el model financer i va exposar el seu programa polític basat en la llibertat financera.
Delictes electorals i de finançament il·legal
El jutge considera que els fets podrien constituir un delicte de finançament il·legal, segons l’article 304 bis del Codi Penal, que sanciona la mera entrega de donatius il·legals sense necessitat que es consumeixi un resultat concret.
A més, la conducta de Pérez podria encaixar en el delicte electoral regulat per l’article 149 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General, que sanciona el falsejament dels comptes electorals, afectant la transparència i el pluralisme polític.
El Suprem espanyol haurà de decidir ara si admet a tràmit la investigació i continua la instrucció contra l’eurodiputat i l’empresari implicats en aquesta trama de finançament il·legal.