El Suprem denega la llibertat als presos polítics per fer campanya electoral

  • Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull són candidats a les eleccions espanyoles

VilaWeb
11.04.2019 - 10:04
Actualització: 11.04.2019 - 10:38

La sala II del Tribunal Suprem espanyol, on es fa el judici contra el procés, ha denegat la llibertat a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull, tots ells candidats a les eleccions espanyoles. Els presos polítics havien demanat de ser alliberats per a participar en els actes de campanya, però segons diu el Suprem continuen vigents els motius pels quals es va decretar la presó incondicional en el seu moment. A més, diu que el fet de ser a presó no vulnera el seu dret a la participació política.

El dimarts, la fiscalia ja es va oposar a l’excarceració perquè considerava que podien reiterar o fugir i perquè les setmanes de judici han servit, segons el ministeri públic, per ‘consolidar les proves de participació’ dels processats en els delictes que són objecte de l’acusació de la fiscalia (rebel·lió i malversació). Ara, el tribunal que jutja els líders independentistes ha fet seus aquests arguments i es posiciona en la línia de la fiscalia. En una interlocutòria –de la que ha estat ponent Manuel Marchena- els set magistrats rebutgen la petició de llibertat que havien fet els presos que són candidats a les eleccions d’abril i maig. El tribunal entén que no hi ha vulneració de drets polítics ni tampoc del dret a la defensa, com al·legaven els seus advocats. 

En la resolució, argumenten que el sentit de la presó preventiva és, de fet, assegurar que estan al Suprem durant tot el judici perquè si no es pogués completar suposaria una ‘disfunció important’ del desenvolupament de la vista oral. A més, argumenten que la presó és ‘proporcionada’ i no vulnera drets fonamentals. 

Asseguts amb els lletrats 

Per argumentar que no creuen que hi hagi vulneració del dret a la defensa, els magistrats recorden que la sala ha donat l’opció als presos de seure darrere dels seus lletrats per ‘garantir una comunicació fluida i permanent durant el desenvolupament del judici’. A més, també se’ls permet durant els recessos poder-se entrevistar ‘lliurement i sense restricció’ amb els advocats per rebre el seu ‘assessorament’. També creu que no es vulnera ni durant els trasllats ni durant la permanència al Suprem el dret a la seva dignitat. ‘La sala ha facilitat tots els mitjans precisos perquè durant la seva estada es respectin els drets de tots els acusats’, recull la resolució. 

Ser candidat pres, no vulnera el dret polític

Sobre la vulneració de drets polítics que al·legaven les defenses, la sala conclou que el fet de ser candidats ‘tampoc condueix a una modificació de la seva situació personal’. ‘Ser membre o candidat d’un parlament no exclou la presó preventiva, que per sí mateixa no implica vulneració de drets polítics’, recull l’escrit. 

En la resolució, els jutges també qualifiquen ‘d’insuficients’ les propostes alternatives menys greus que apuntaven les defenses. En el cas de Sànchez, Rull i Turull, oferien tot el seu patrimoni com a garantia per a una possible fiança i també proposaven arrests domiciliaris dins de la ciutat de Madrid. I rescata arguments d’una interlocutòria del 25 de gener de 2019. ‘La proximitat de la frontera i la facilitat de trànsit entre països de la UE revela la més que limitada capacitat de reacció dels cossos i forces de seguretat davant d’un intent de fugida per part dels processats, risc que aquestes mesures menys greus no podrien conjurar’.

En l’escrit de la fiscalia –que s’oposava a l’excarceració- també adduïa risc de reiteració delictiva i de fugida. En el cas del segon risc que observada, el ministeri públic assenyalava també que tots tenen ‘vincles personals, patrimonials i polítics que farien que la seva fugida fos penosa’ però torna a esmentar que podrien comptar amb el suport ‘d’una estructura organitzada i grups afins’ que els podrien ajudar a marxar de l’Estat i ‘sostraure’s de l’actuació de la justícia’ i recursos econòmics per mantenir-se un cop a l’estranger. A més, la fiscalia esmentava que Puigdemont i la resta de polítics a l’estranger gaudeixen ‘de publicitat avantatjosa’ i ‘assessorament legal especialitzat’. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor