31.01.2023 - 16:34
|
Actualització: 31.01.2023 - 19:41
El Tribunal Suprem espanyol no tramitarà noves euroordres en contra dels exiliats de manera immediata després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre el cas de Lluís Puig. En aquest sentit, fonts del tribunal afirmen que els magistrats estudiaran la sentència un cop la rebin de manera oficial, de manera que no hi haurà una reacció en els pròxims dies. “Primer ha d’arribar la notificació oficial”, apunten, i s’abordarà “amb molta calma”.
Cal recordar que el 12 de gener el jutge Pablo Llarena va reformular les acusacions contra els exiliats arran de la reforma del codi penal. Així doncs, va substituir la sedició contra Puigdemont, Comín i Puig per la versió més greu de la malversació, fet que li permet de mantenir penes de presó de fins a dotze anys de presó. Ara bé, gairebé totes les parts han presentat un recurs en contra d’aquest escrit —la fiscalia ha reclamat més mà dura— a la sala segona del Suprem.
La via morta de les euroordres
L’advocat Gonzalo Boye ha argumentat aquest migdia que la sentència suposa un tomb en l’escenari jurídic dels exiliats perquè reconeix que el tribunal belga va actuar d’acord a dret, quan va denegar l’extradició de Puig. A més, ha argumentat que la sentència contempla que es puguin denegar euroordres si hi ha en riscs els drets d’un “grup objectivament identificable de persones”.
Per la seva part, Carles Puigdemont ha assegurat que la nova doctrina dictada pel TJUE deixa “en via morta” les euroordres de Pablo Llarena. “El TJUE blinda allò que hem argumentat durant cinc anys. Defensem drets fonamentals polítics i lluitem contra un estat que vol perseguir-nos per raons estrictament polítiques”, ha afegit.