30.11.2023 - 16:55
|
Actualització: 30.11.2023 - 17:14
El Tribunal Suprem de Rússia ha confirmat la declaració del moviment LGBTI com a organització extremista i, per tant, en prohibeix les activitats al país. A porta tancada, el jutge del Suprem Oleg Nefedov ha dictaminat a favor de la proposta presentada pel Ministeri de Justícia rus ara fa un parell de setmanes, quan va considerar que aquest moviment vulnerava les lleis que penalitzen l’extremisme i l’odi social i religiós.
El magistrat ha dit que aquesta decisió no afectaria el dret dels ciutadans a la privadesa i no implicaria conseqüències jurídiques negatives, si bé les restriccions prohibeixen de fer propaganda, publicitat i “generar interès” entre la població, segons que ha recollit l’agència Interfax.
L’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU, Volker Turk, ha lamentat la decisió, que troba que exposa que qualsevol que alci la veu pels drets i les llibertats LGTBI pot ser catalogat d’extremista, amb les conseqüències penals i socials greus que això implica. Els dirigents d’aquesta mena d’organitzacions poden ser condemnats fins a deu anys de presó.
“Ningú no hauria de ser empresonat per defensar els drets humans o veure retallats els seus drets per raons d’orientació sexual o identitat de gènere”, ha dit Turk, en un comunicat en què ha fet una crida a les autoritats russes a derogar immediatament aquesta mena de lleis i a optar, en canvi, pels principis d’igualtat i no discriminació. Turk ha expressat igualment la preocupació pel fet que el terme “extremista” acabi convertit en una arma llancívola contra opositors potencials, una categoria en què entrarien no solament polítics sinó també activistes i periodistes, entre més col·lectius.
Rússia va començar l’escalada repressiva actual contra el col·lectiu LGTBI el 2013, amb una primera llei contra la “propaganda gai” que, sota la premissa de protegir els menors, limitava els missatges i activitats. La darrera reforma constitucional també inclou un vet explícit al matrimoni entre persones del mateix sexe.