28.04.2021 - 10:41
El Tribunal Suprem espanyol ha anul·lat la clàusula multidivisa d’una hipoteca de Catalunya Banc (CatalunyaCaixa) que convertia en francs suïssos la quota del préstec i el deute pendent d’amortitzar. La sentència revoca una decisió prèvia de l’Audiència Provincial de Barcelona i dóna la raó al consumidor en considerar que hi havia manca de transparència en la contractació i abús en la clàusula. El cas, que han portat des del Col·lectiu Ronda i ASUFIN, arriba poc després d’una altra sentència similar, tot i que encara no ferma, en què la jutgessa del mercantil número 3 de Barcelona va ordenar a Barclays, integrat a CaixaBank, passar a euros totes les seves hipoteques multidivisa.
La presidenta d’ASUFIN, Patricia Suárez, ha destacat que l’organització de defensa dels consumidors financers és “pionera” en portar casos d’afectats per hipoteca multidivisa als tribunals, i ha aconseguit les primeres sentències favorables al Suprem.
“La hipoteca multidivisa és molt representativa del que va suposar la crisi financera de la dècada anterior, quan les entitats bancàries van col·locar multitud de productes tòxics que als tribunals s’han demostrat altament lesius per als consumidors”, ha remarcat Suárez.
En aquest sentit, la presidenta d’ASUFIN ha dit que les clàusules multidivisa es van comercialitzar “amb total falta de transparència, impedint al consumidor conèixer en detall les conseqüències de contractar un préstec en iens o francs suïssos, i comparar el cost que tindria amb relació a un altre en euríbor”.
La sentència del Suprem
En la seva sentència, el Tribunal Suprem contradiu l’Audiència Provincial de Barcelona, que considerava que la parella afectada per la hipoteca multidivisa de Catalunya Banc “havia acceptat contractar un producte exposat a l’aleatorietat que és pròpia del mercat de divises”. Evocant la seva pròpia doctrina i la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el Suprem ho nega i diu que els consumidors “no van rebre la informació adequada” sobre els riscos de les clàusules multidivisa.
El cas en concret afecta una parella que va contractar una hipoteca el 2006 per un import amb una equivalència en euros que en aquell moment era de 165.000 euros. En el moment de posar la demanda, l’equivalència havia pujat a 180.583,91 euros, tot i que ells havien pagat totes les quotes d’amortització durant més de vuit anys. És a dir, que el deute s’havia augmentat en 15.000 euros tot i estar pagant puntualment.
Tots els préstecs de Catalunya Banc són ara en mans del BBVA, que va comprar l’entitat. Segons informa ASUFIN, l’entitat va promocionar les hipoteques multidivisa com un reclam per tenir menors tipus d’interès i rebaixar les quotes mensuals.
El Suprem condemna el BBVA a recalcular totes les quotes d’amortització del préstec, des del seu inici, tenint en compte els pagaments fets en el seu contravalor en euros, i fixant el nou capital pendent, també en euros, aplicant com a tipus d’interès l’euríbor. El saldo pendent serà la resta entre l’import prestat inicialment, els 165.000 euros, i la quantitat amortitzada en principal i interessos convertits en euros. A més, el banc haurà de retornar les quantitats cobrades de més en interessos i comissions de canvi.