El Suprem espanyol admet a tràmit el recurs de les entitats ecologistes que volen aturar el parc eòlic a Roses

  • Els impulsors confien que la justícia el declararà il·legal i consideren que no hi ha res perdut

VilaWeb
Membres de les entitats contràries al macroparc eòlic marí amb pancartes al Col·legi de Periodistes (fotografia: ACN / Gerard Vilà).

ACN

23.05.2023 - 13:50
Actualització: 23.05.2023 - 17:38

El Tribunal Suprem espanyol ha admès a tràmit el recurs presentat per les entitats contràries al parc eòlic marí de Roses (Alt Empordà). De fet, el recurs és contra els Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) aprovats amb un reial decret pel govern espanyol, però té la mirada fixada en la zonificació del golf de Roses que permetria d’aixecar el parc eòlic flotant, que les entitats consideren il·legal. Des de la Iaeden-Salvem l’Empordà i la plataforma No al macroparc eòlic assenyalen que aquest pas és molt important perquè demostra que res està perdut. Cal tenir en compte que el procés és en la fase inicial, i per això no s’han demanat mesures cautelars, ja que la justícia les podria refusar. L’advocat de les entitats ecologistes, Eduard de Ribot, ha explicat que confia que l’alt tribunal aturi el projecte i assenyala que, si cal, aniran a Europa a defensar la seva postura.

El recurs argumenta que hi ha irregularitats en el procés d’aprovació, a més de vulneració del principi de cautela. En aquest aspecte, les entitats alerten que els aerogeneradors que es volen instal·lar són flotants i no pas fixes a diferència d’altres zones on també n’hi ha, com ara Dinamarca. Això suposa un risc perquè només hi ha un cas on s’aplica aquesta tecnologia –Portugal– i, asseguren els ecologistes, que les espècies de peixos han començat a migrar arran de la instal·lació d’aquest tipus de molins.

Un altre dels arguments que fan servir és que s’infringeix la integritat de la Xarxa Natura 2000 i consideren que hi ha una falta de motivació en les zonificacions que estableix el POEM. “Creiem que hi ha espais més idonis que el golf de Roses per posar aquests parcs eòlics”, assenyala el membre de la Iaeden Raül Domínguez.

A banda, també denuncien una infracció dels principis de planificació de la llei 41/20210 de 29 de desembre de protecció del medi marí i defectes i insuficiències en l’avaluació ambiental i en els tràmits de consulta pública i participació ciutadana.

Aposta per parcs petits

Les entitats ecologistes, però, han volgut deixar clar que en cap cas estan en contra de l’energia eòlica i la descarbonització. En aquest sentit, el portaveu de la plataforma No al macroparc eòlic marí, Jordi Ponjoan, ha assenyalat que l’aposta que fan és per la de parcs sostenibles que ajudin a una transició energètica imprescindible en la societat.

“El que no podem admetre són aquests tipus de projectes que només afavoreixen a les grans empreses, que són agressius, especulatius i que responen exclusivament a interessos econòmics”, ha assenyalat.

Mesures cautelars, més endavant

De Ribot ha explicat que, de moment, no han volgut demanar mesures cautelars ja que no hi ha un risc imminent de construcció del parc eòlic. En aquest sentit, l’advocat ha destacat que aquesta mesura la prendran més endavant, si cal, pel fet que ara mateix el TS molt probablement els diria que no.

De fet, de Ribot ha assenyalat que volen anar pas a pas i ha remarcat que si el Suprem no els dona la raó, hauran d’acudir al Tribunal Constitucional espanyol i, si cal a instàncies europees. Precisament, el professor de la Universitat de Girona Josep Lloret intervindrà demà a l’eurocambra on parlarà de la problemàtica del macroparc eòlic marí.

Conveni amb la UNIR

La plataforma No al macroparc eòlic marí ha destacat que han signat un conveni amb la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR) amb l’objectiu d’avançar en els objectius comuns en els camps acadèmics, científic i cultural.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor