El Parlament Europeu posa en marxa el suplicatori contra Puigdemont i Comín

  • El tràmit pot durar mesos i no comporta la pèrdua de l'escó com a eurodiputat

VilaWeb
Redacció
16.01.2020 - 09:27
Actualització: 16.01.2020 - 10:42

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha explicat al ple del Parlament Europeu que s’ha posat en marxa el tràmit del suplicatori del Tribunal Suprem espanyol contra el president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín. Ara el president traslladarà el dossier a la comissió d’Afers Legals de la cambra, on es tramitarà la petició de la justícia espanyola, que vol que es retiri la immunitat a ambdós eurodiputats.

Puigdemont ha comentat la decisió del parlament a Twitter, on ha dit que ‘tot en ordre i segons les previsions’. A més, ha recordat que els diputats del PSOE han obert la porta a votar a favor del suplicatori. ‘Al final, després de tants d’escarafalls, els socialistes votaran al costat de Vox sense cap mena de complex’, ha escrit.

Un tràmit llarg

El tràmit del suplicatori pot durar mesos. Afers Legals pot demanar tota la informació o explicacions que cregui necessàries. I la part més important, Puigdemont i Comín, com a afectats, tenen el dret de ser escoltats en una compareixença davant de la comissió. A més a més, poden presentar tots els documents o qualsevol altra prova escrita que sigui pertinent al·legant la impertinència de la petició.

Finalment la comissió ha de votar a porta tancada un document que recomana o desestima el suplicatori. Per això és important saber qui són els vint-i-cinc integrants d’Afers Legals. La presidenta és la britànica Lucy Nethsingha, que forma part del grup parlamentari liberal Renovar Europa. Entre els vice-presidents hi ha l’alemany Sergey Lagodinsky, del grup dels Verds i l’Aliança Lliure Europea (on hi ha l’eurodiputada d’ERC Diana Riba). També hi ha la de l’alemanya del grup popular europeu Marion Walsmann i la del socialista espanyol Ibán García del Blanco.

A més, forma part d’aquesta comissió el popular espanyol Esteban González Pons, una de les veus més bel·ligerants contra l’independentisme a l’Eurocambra aquests darrers anys; juntament amb Jorge Buxadé i Javier Nart, que hi són com a suplent. Ara bé, a la comissió també hi ha membres amb sensibilitat pel cas català com ara la francesa Manon Aubry, que ha denunciat diverses vegades els excessos de la justícia espanyola.

I després de la recomanació?

En el cas que la comissió recomani continuar amb el suplicatori, el ple de l’Eurocambra tindria la darrera paraula, que en una votació a majoria simple ha de decidir si retira o no la immunitat. Si el ple aprovés la retirada de la immunitat, immediatament després el president del parlament, David Sassoli, hauria de comunicar la decisió al diputat afectat i a les autoritats competents de l’estat espanyol. Tanmateix, la decisió no comporta la pèrdua de l’escó.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor