19.08.2024 - 18:59
|
Actualització: 20.08.2024 - 09:28
Aquesta nit es podrà veure la primera superlluna de l’any. Avui, la Lluna és en un punt més pròxim a la Terra que no és habitual i això farà que es vegi d’un 6% més grossa i d’un 13% més brillant, i alhora, és en fase plena. Un fet que es coneix habitualment com a “superlluna”.
A casa nostra, la superlluna apareixerà entre les 20.45 i les 21.05, segons l’indret, i tindrà la màxima esplendor vuit minuts més tard de l’hora d’aparició. Es podrà mirar sense necessitat de fer servir cap instrument òptic o protecció visual, però el més recomanable per a apreciar-ne l’espectacularitat és allunyar-se de les zones amb alta contaminació lumínica. Les superllunes s’aprecien més bé a l’eixida de la lluna, per la mar o per la muntanya, perquè semblen més grosses vistes a l’horitzó.
Tornarà a amagar-se poc després de les sis del matí. Com que és una lluna plena, es pot veure de qualsevol lloc del món i demà i demà passat encara es veurà una mica més gran que habitualment. Enguany hi haurà tres superllunes més, concretament, el 18 de setembre, el 17 d’octubre i el 17 de novembre.
La Lluna té una òrbita el·líptica. De manera que hi ha moments en què és més a prop de la Terra i en uns altres és més lluny. Aleshores, quan hi ha lluna plena i aquesta és en el perigeu, que és el punt més pròxim a la Terra, vista d’ací, sembla més grossa.