11.07.2022 - 21:40
|
Actualització: 11.07.2022 - 21:50
La Lluna té una òrbita el·líptica al voltant de la Terra i, per tant, hi ha un moment en què és més a prop nostre –punt anomenat perigeu– i un moment en què és més lluny –punt anomenat apogeu. La diferència entre tots dos punts és d’uns 50.000 quilòmetres i, tal com explica l’astrònom Enric Marco, passa en cada òrbita lunar, que dura 27,3 dies.
El dia 13 de juliol coincidirà que la Lluna passarà pel punt més pròxim a la Terra –a les 11.05– i que, hores més tard, a les 20.37, se situarà en un angle de cent vuitanta graus respecte de la direcció del Sol –entrarà en fase de lluna plena. “En aquest moment, per la suma de tots dos efectes, hi haurà la superlluna, que serà un 14% més grossa que si fos plena en el punt més allunyat”, diu Marco.
Quan i on es podrà veure?
Podreu veure la superlluna a ull nu i durant tota la nit. “Ara, aquest augment de la mida costa d’apreciar si no es pot comparar amb més objectes terrestres, com ara muntanyes, habitatges i arbres”, assenyala Marco. Tendim a veure la Lluna més grossa i més a prop quan és plena i vora l’horitzó, una imatge que no podem captar amb un telèfon mòbil, per exemple. Això passa perquè la nostra ment, involuntàriament, calcula la mida d’un objecte com la Lluna comparant-lo amb uns altres; els astrònoms parlen d’aquest fenomen com una il·lusió òptica.
Precisament per aquest motiu, quan hi ha superlluna es poden veure fotografies espectaculars, però no sempre prou realistes. “Són fetes perquè la Lluna es vegi més grossa, amb teleobjectius a molta distància. La càmera no pot detectar la il·lusió òptica que percebem les persones”, diu Marco.