Superlliga europea: què és i quins equips hi jugarien?

  • Què és la Super League? Quins equips hi jugaran? Quan es començarà a disputar? Tota la informació disponible

VilaWeb

Redacció

18.04.2021 - 01:20
Actualització: 19.04.2021 - 16:16

La creació d’una Superlliga europea de futbol (Super League, nom oficial) ja és oficial. Tal com avançava The Times, dotze clubs europeus ja han signat un acord per a començar una nova competició del màxim nivell la temporada 2022-2023. La notícia ha capgirat el futbol europeu, i la UEFA, la FIFA i les federacions anglesa, espanyola i italiana hi han reaccionat de manera furibunda: amenacen d’expulsar de les seves competicions els clubs que hi participin i de prohibir la participació dels seus jugadors en competicions de seleccions nacionals. Paral·lelament, demà s’havia previst l’anunci d’un nou model de Champions League, amb 36 equips a partir del 2024, que ara queda a l’aire.

Què és la Superlliga?

Fa dècades que es parla de la creació d’una Superlliga europea, però no havia estat mai tan a prop com ara. El 2018, el diari alemany Der Spiegel ja va publicar que hi havia negociacions entre els grans clubs europeus més importants per a trencar amb la UEFA i crear una nova competició el 2021. La Superlliga seria una competició privada formada pels clubs que hi competissin en la qual els quinze equips fundadors tindrien plaça fixa, de manera que no podrien baixar a cap segona divisió.

Quan es començaria a jugar la Superlliga?

El comunicat oficial que han difós els clubs fundadors diuen que la temporada inaugural “començarà tan aviat com es pugui”. Amb tot, segons que publica Mundo Deportivo, la Superlliga es començaria a disputar la temporada 2022-23, és a dir, d’ací a dues temporades.

Quants equips participaran en la Superlliga?

La Superlliga la disputarien vint equips. Els quinze clubs fundadors hi tindrien plaça fixa, i hi hauria cinc places més que s’oferirien a altres equips europeus que anualment es classificarien segons el rendiment de la temporada anterior. Per ara, no s’han especificat més detalls de com es decidiria quins equips accedirien a les cinc places disponibles.

Quins equips jugaran la Superlliga?

Els dotze equips que han signat l’acord inicial per a fundar la Superlliga són: el Barça, el Reial Madrid, l’Atlètic de Madrid, el Manchester United, el Liverpool, l’Arsenal, el Chelsea, el Tottenham Hotspur, el Manchester City, la Juventus de Torí, l’Internacional de Milà i el Milà A.C. Sembla que han ofert d’entrar-hi al Paris Saint-Germain, el Bayern de Munic i un tercer equip, els quals encara no han confirmat la participació en la Superlliga.

Segons el comunicat oficial, els clubs fundadors es comprometen a adoptar un marc de despesa màxima per evitar desigualtats entre els clubs.

Quin format tindrà la Superlliga?

La temporada començarà a l’agost amb la divisió dels vint equips en dos grups de deu, que jugaran partits d’anada i tornada. Els tres primers equips de cada grup es classificaran automàticament per als quarts de final i els equips que acabin en quarta i cinquena posició jugaran un playoff a doble partit. Després, es jugaran eliminatòries a doble partit de quarts de finals i semifinals. El guanyador de la Superlliga es decidirà en una final a partit únic que es jugarà a finals de maig en una seu neutral.

Tots els partits es jugaran entre setmana perquè, com diu el comunicat, “tots els clubs continuaran competint en les seves respectives lligues estatals, preservant així el calendari tradicional que està al centre de la vida dels clubs”.

La Superlliga serà només masculina o hi haurà futbol femení?

L’arrencada de la Superlliga la faran els equips masculins dels clubs impulsors de la nova competició però, “tan aviat com sigui possible” es posarà en marxa la Superlliga femenina.

És segur que els equips de la Superlliga serien expulsats de les altres competicions?

Els clubs mostren la voluntat d’encaixar la nova competició amb les altres lligues ja establertes i la Champions League, si més no a curt termini. Amb tot, una competició al marge de les estructures fins ara establertes és considerada un perill molt important per la UEFA, que ha amenaçat d’excloure els equips de la Superlliga de les altres competicions. Falta veure si finalment s’executaria l’amenaça o negociarien una posició intermèdia per a reduir el mal mutu, però és segur que la qüestió acabaria a les més altes instàncies jurídiques internacionals.

Quin sentit té crear una Superlliga europea?

La creació d’una Superlliga europea pot causar un gran terratrèmol al món del futbol, amb implicacions que es quantifiquen en centenars de milions d’euros. La clau de tot plegat són els ingressos televisius que rebrien els clubs de la Superlliga, atès que l’atractiu mediàtic d’una competició amb els millors clubs europeus, que s’enfrontarien sempre entre ells i no haurien de jugar amb equips de nivell inferior de les lligues nacionals, seria molt alt.

El comunicat dels clubs fundadors exposa que la Superlliga provocarà un creixement econòmic significativament més gran. A més, cadascun dels clubs fundadors rebran més de 230 milions d’euros (3.500 milions d’euros en total) com a pagament inicial perquè els puguin dedicar a plans d’inversió en infraestructures i compensar l’impacte que la covid ha tingut en els clubs. El banc d’inversió JP Morgan ha confirmat que finançarà el projecte.

Segons The New York Times, es calcula que cada club rebria 400 milions de dòlars només per participar-hi, més de quatre vegades el que va rebre el guanyador de la Champions League el 2020.

Qui governarà la Superlliga?

La Superlliga estarà governada pels clubs fundadors i comença presidida per Florentino Pérez, president del Reial Madrid. Els vice-presidents de la nova competició són Andrea Agnelli, president de la Juventus, i Joel Glazer, co-president del Manchester United.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor