La Superlliga Europea ja és oficial: el Barça podria quedar fora de la lliga espanyola

  • La UEFA, la FIFA i les lligues anglesa, espanyola i italiana amenacen de vetar clubs i jugadors

VilaWeb

Redacció

18.04.2021 - 18:56
Actualització: 19.04.2021 - 16:15

Terratrèmol al futbol europeu. Aquesta nit, dotze dels clubs de futbol europeus més importants han fet un comunicat conjunt en què anuncien la creació d’una nova competició esportiva, propietat dels mateixos clubs: la Superlliga Europea, que tindrà dues competicions, masculina i femenina.

Els clubs fundadors són l’AC Milan, l’Arsenal, l’Atlètico de Madrid, el Chelsea FC, el FC Barcelona, l’Inter de Milà, la Juventus, el Liverpool, el Manchester City, el Manchester United, el Reial Madrid i el Tottenham. Hi ha, per tant, sis equips de la Premier League anglesa, tres de la lliga espanyola i tres de la lliga italiana.

Segons el comunicat, la lliga serà governada pels clubs propietaris i serà formada per quinze clubs fundadors, de manera que encara hi ha places per a tres més, entre els quals s’espera que hi hagi el Bayern i el PSG. Aquests quinze clubs jugarien sempre la lliga sense pujar ni baixar i hi hauria cinc clubs més convidats cada temporada. Els clubs han anunciat la intenció de continuar en les lligues respectives, però les federacions han amenaçat d’expulsar-los.

Concretament, la UEFA, les lligues de futbol anglesa, espanyola i italiana i la FIFA han amenaçat públicament d’expulsar de les seves competicions els clubs que participen en la creació de la nova competició privada amb els clubs de l’elit del futbol europeu. A més, també amenaça d’excloure de les seleccions nacionals els jugadors dels equips que juguin la Superlliga. També s’hi ha pronunciat en contra l’executiva de l’ECA (Associació de Clubs Europeus, per les sigles en anglès), que ha manifestat el suport a la UEFA per a establir un nou model de Champions League. Cal tenir en compte que l’ECA és presidida per Andrea Agnelli, president de la Juventus de Torí, que és un dels equips implicats en la creació de la Superlliga.

En cas que les federacions de futbol compleixin l’amenaça, podria ser que el Barça no jugués la lliga espanyola a partir de la temporada 2022-2023, que és quan es preveu que comenci la Superlliga.

Presentació, avui també, de la nova Champions League

Avui també hi havia prevista la presentació de la nova Champions League, amb 36 equips a partir del 2024, però tot ha quedat superat amb l’anunci de la creació d’una Superlliga Europea al marge de la UEFA.

En l’àmbit polític, Emmanuel Macron i Boris Johnson han estat els primers d’anunciar la seva oposició al projecte i a defensar les competicions estatals, que especialment en el cas de la Premier League quedaran molt devaluades.

El projecte d’una Superlliga europea fa temps que es prepara i, en principi, els clubs tenien la voluntat d’encaixar la nova competició amb les altres lligues ja establertes i la Champions League. Si més no, a curt termini. Amb tot, una competició al marge de les estructures fins ara establertes és considerada un perill molt important per la UEFA, que, si complís les seves amenaces, ocasionaria un terrabastall encara més important. Avui mateix, els dirigents de la Premier League anglesa han acordat d’enviar una carta als vint equips participants fent una crida a “allunyar-se [de la idea] immediatament abans que es causi un mal irreparable”.

Si els clubs impulsors de la Superlliga no es fan enrere, la qüestió acabarà als tribunals del més alt nivell i el mercat de fitxatges quedarà totalment alterat, tant per l’oportunitat dels jugadors de participar en una lliga d’un nivell molt més alt que no pas la que juguen actualment com per la prohibició de tornar a jugar amb les seves seleccions nacionals, cosa que sens dubte també afectaria negativament l’atractiu de les competicions de seleccions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor