Suïssa tramita la petició d’Òmnium per a blocar els comptes de Juan Carlos I

  • L'entitat ja va anunciar fa uns dies una querella contra Juan Carlos al Tribunal Suprem espanyol per corrupció, frau fiscal i emblanquiment de capitals

VilaWeb

ACN

14.07.2020 - 08:18
Actualització: 14.07.2020 - 17:05

El Consell Federal de Suïssa ha començat a tramitar la petició per a blocar els fons del rei emèrit espanyol que va fer Òmnium Cultural al març, en una campanya contra la monarquia espanyola. L’entitat va fer arribar un informe jurídic i polític a les autoritats suïsses i a la presidència del país perquè s’activés la llei federal de congelació i restitució de valors patrimonials d’origen il·lícit. Ara la petició continua el seu curs i en última instància la decisió recaurà sobre el govern de Suïssa. Paral·lelament, el 3 de juliol, Òmnium va anunciar que havia presentat una querella criminal contra Juan Carlos al Tribunal Suprem espanyol pels delictes de corrupció, frau fiscal i emblanquiment de capitals.

Juan Carlos passava diners en metàl·lic de Suïssa a la Zarzuela per l’aeroport de Barajas 

El vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri, ha dit que ‘la congelació de béns i comptes bancaris ha de ser el primer pas per a una investigació penal, per a demostrar l’origen irregular, opac i il·lícit d’aquesta fortuna del rei emèrit‘. I ha defensat: ‘Cal posar fi a la impunitat i el joc brut amb què actua la monarquia espanyola i l’anomalia que suposa en qualsevol democràcia moderna.’

En l’informe que ha fet arribar a la presidenta del Consell Federal Suís, Simonetta Sommaruga, Òmnium demana que es congelin els comptes de Juan Carlos. L’entitat recorda que el rei emèrit també és investigat per les fiscalies espanyola i suïssa.

D’altra banda, Òmnium ha anunciat que establirà contactes amb les principals ONG suïsses de drets humans i institucions de lluita contra la corrupció perquè també s’uneixin en la demanda de congelar els comptes de l’ex-monarca. Algunes d’aquestes ONG són Public Eye, The Open Society Foundations, Civicus i Swiss Democracy Foundation, a més de les que depenen del govern suís Economic Affairs Section of Federal Department of Foreign Affairs i Interdepartmental Working Group on Combating Corruption.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor