Sud-àfrica presenta una petició urgent perquè el Tribunal Internacional aturi l’ofensiva d’Israel a Rafah

  • Les autoritats sud-africanes demanen al tribunal que consideri si ha de fer servir els seus poders davant la imminent incursió

VilaWeb

Europa Press

13.02.2024 - 15:11
Actualització: 13.02.2024 - 17:54

Les autoritats de la República de Sud-àfrica han presentat una petició urgent davant el Tribunal Internacional de Justícia perquè consideri si ha de “fer servir els seus poders” per a evitar “una imminent violació dels drets dels palestins” a causa dels plans d’Israel de començar una ofensiva militar contra la ciutat de Rafah, al sud de Gaza.

La presidència sud-africana ha assenyalat en un comunica que el govern ha demanat al tribunal que “consideri si la decisió anunciada per Israel per estendre les seves operacions militars a Rafah, que és l’últim refugi pels supervivents a Gaza, requereix que el tribunal faci servir els seus poders per evitar una major violació imminent dels drets dels palestins a Gaza”. Així, ha revelat que la petició va ser presentada ahir per la greu preocupació de Pretòria a causa que “l’ofensiva militar sense precedents contra Rafah, anunciada per l’Estat d’Israel, ha causat i causarà un major nombre de morts, danys i destrucció”. “Això suposaria una greu i irreparable violació de la Convenció del Genocidi i de l’ordre emesa pel tribunal el 26 de gener”, ha sostingut.

“Sud-àfrica confia que l’assumpte sigui tractat amb la urgència necessària, a la llum de la xifra diària de morts a Gaza”, ha reblat, sense que les autoritats d’Israel s’hagin pronunciat ara com ara sobre la decisió de Sud-àfrica, que ja va portar al país davant el Tribunal Internacional acusant les autoritats israelianes d’actes de genocidi en el marc de la seva ofensiva contra Gaza, desencadenada arran dels atacs perpetrats el 7 d’octubre per Hamàs.

El Tribunal Internacional va instar en la seva decisió de gener a les autoritats d’Israel a adoptar totes les mesures possibles per a protegir a la població palestina a Gaza d’abusos contemplats en la Convenció sobre el Genocidi i, si bé no va fer referència específica a un alto el foc a l’enclavament, diversos grups van subratllar que aquesta ordre portava implícita la necessitat de detenir les ofensives. L’exèrcit d’Israel va llançar la seva ofensiva contra Gaza després dels citats atacs d’Hamàs, que van deixar 1.200 morts i 240 ferits. D’ençà de llavors, les autoritats palestines han notificat la mort de més de 28.300 morts, als quals se sumen 384 palestins morts a Cisjordània i a Jerusalem Est per les accions de les forces de seguretat i de colons israelians.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor