Quins estats donen suport a Sud-àfrica en la denúncia per genocidi contra Israel?

  • Comença a la Haia la vista pública de la demanda presentada pel govern de Sud-àfrica contra Israel, a què han donat suport estats de tot el món

VilaWeb
Començament de la sessió al Tribunal Internacional de Justícia (fotografia: Remko De Waal).
The Washington Post
11.01.2024 - 21:40
Actualització: 11.01.2024 - 21:43

The Washington Post · Emily Rauhala

Sud-àfrica va presentar ahir els arguments davant el Tribunal Internacional de Justícia a la Haia, i va acusar Israel de cometre un genocidi a Gaza contra la població palestina. Israel nega les acusacions.

L’advocada representant de Sud-àfrica, Blinne Ní Ghrálaigh, va argumentar que hi havia una necessitat “urgent” que el tribunal ordenés mesures provisionals per aturar la violència i va dir que hi havia un risc de dany irreparable per als palestins a Gaza. Va destacar que els civils, incloent-hi dones, nens, treballadors de l’ONU i periodistes, continuaven morint i que el risc de fam augmentava cada dia.

A l’audiència al Tribunal Internacional de Justícia, l’advocat sud-africà Tembeka Ngcukaitobi va argumentar que els oficials israelians havien fet servir deliberadament i sistemàticament un llenguatge deshumanitzador per normalitzar la retòrica genocida i enviar un missatge als soldats israelians sobre el terreny. Ngcukaitobi va citar les referències del primer ministre Benjamin Netanyahu a passatges bíblics violents i les observacions del ministre de Defensa d’Israel i el president.

Sud-àfrica també va citar les paraules de més funcionaris israelians com a prova de la “intenció genocida” contra els palestins a Gaza, i així va obrir un cas, que és seguit de prop, que podria marcar el curs de la guerra. Israel, que ha rebutjat amb força totes les acusacions, presentarà avui les seves al·legacions.

El ministre de Justícia de Sud-àfrica, Ronald Lamola, a la sessió del Tribunal Internacional de Justícia (fotografia: Remko De Waal).

Quins estats donen suport a Sud-àfrica?

Sud-àfrica va engegar els procediments legals contra Israel el mes passat al Tribunal Internacional de Justícia, en què va acusar aquest estat de cometre genocidi. D’aleshores ençà, almenys 13 països han expressat el suport a la causa, a més de la Lliga Àrab, amb 22 membres, i de l’Organització de Cooperació Islàmica, amb 57 membres. En canvi, els Estats Units i més països han expressat el suport a Israel.

“Expresso el meu agraïment a Sud-àfrica i al seu govern per adoptar aquesta posició basada en principis, prioritzar la moral i els valors humans per damunt d’unes altres consideracions”, va dir Ahmed Aboul Gheit, secretari general de la Lliga Àrab, en un comunicat abans-d’ahir.

El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha qualificat el cas de “absurditat” aquesta setmana. Funcionaris del Regne Unit, Guatemala i Hongria també s’han oposat a la denúncia de Sud-àfrica.

“Jo no crec que sigui útil, no hi estic d’acord, no crec que sigui correcte”, ha dit el secretari d’Estat britànic, David Cameron.

En canvi, mandataris i funcionaris que representen el Bangladeix, Bolívia, el Brasil, Colòmbia, Jordània, Malàisia, les Maldives, el Paquistan, Turquia, Namíbia, Nicaragua i Veneçuela han celebrat la denúncia de Sud-àfrica. Evidentment, també l’ha celebrada l’estat de Palestina.

El president colombià Gustavo Petro i el president brasiler Luiz Inácio Lula da Silva van donar suport abans-d’ahir a la denúncia presentada per Sud-àfrica. “És molt clar que les accions i mesures adoptades pel govern d’Israel constitueixen actes de genocidi”, va dir Petro a les xarxes socials.

Manifestants pro-palestins davant el Tribunal Internacional de Justícia (fotografia: Remko De Waal).

Gent i associacions d’uns quants països, com ara Bèlgica i Austràlia, també han expressat el suport a la causa, incloent-hi un diputat d’esquerres del parlament d’Israel, la Kenésset, Ofer Cassif. Uns quants parlamentaris han demanat que l’expulsin del parlament per aquest fet, segons que ha informat Haaretz.

Israel ha rebutjat amb vehemència les acusacions de Sud-àfrica. “La demanda de Sud-àfrica té mancances tant factuals com legals, i constitueix una explotació rebutjable del tribunal”, va dir el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Lior Haiat, a final de desembre. I hi va afegir: “Sud-àfrica col·labora amb una organització terrorista que fa una crida a la destrucció de l’Estat d’Israel.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor