02.09.2017 - 10:55
GIRONA, 2 (EUROPA PRESS)
Els Mossos d’Esquadra han detingut dos homes de 29 i 35 anys d’Amer (Girona) com a presumptes autors d’un delicte continuat d’estafa contra el patrimoni històric per haver espoliat jaciments protegits i haver venut material arqueològic falsificat, ha informat aquest dissabte el cos en un comunicat.
La investigació policial va començar quan, a finals del 2016, es va detectar a una empresa que venia articles arqueològics, paleontològics i altres antiguitats, també a través d’Internet, entre els quals destacaven fòssils de dinosaures i invertebrats, així com braçalets, puntes de fletxa i destrals de jaciments de Catalunya i Andorra.
La llei declara aquest tipus d’objectes de domini públic, és a dir, propietat de l’Administració encara que es trobin en un terreny privat, per la qual cosa la Conselleria de Cultura de la Generalitat i el Ministeri de Cultura andorrà van interposar sengles denúncies a Catalunya i Andorra, respectivament, davant la sospita d’un espoli.
La Fiscalia Provincial de Girona va formular una querella davant els Jutjats de Santa Coloma de Farners (Girona) i les gestions policials van permetre comprovar que gran part dels objectes en venda eren falsificacions fetes pels mateixos venedors, o béns etnològics africans o maies moderns que es venien com objectes del neolític.
El dijous 24 d’agost els Mossos van realitzar una entrada i perquisició en l’habitatge dels detinguts, on van trobar gran quantitat de material arqueològic, fòssils, suport informàtic, documentació i un detector de metalls, entre altres objectes, i centenars de peces emmagatzemades en diverses prestatgeries.
En elles s’indicava, a través d’unes fitxes arxivístiques, la procedència original i les dates de la seva troballa i la seva recollida.
També es van descobrir còdols i un queixal de rectificar en un taller amb on els homes, de nacionalitat espanyola i amb formació universitària en geologia i arqueologia, elaboraven destrals que es venien posteriorment com neolítiques.
Aquests còdols els recollien en rius propers a la localitat i després els tallaven i polien perquè simulessin una eina arqueològica que més tard venien a Internet.
Segons la policia catalana, la investigació també va determinar que s’havien espoliat de forma sistemàtica i intensiva a diversos jaciments arqueològics i paleontològics declarats Bens Cultural d’Interès Nacional (BCIN) als quals accedien gràcies a la seva formació.
Segueixen les perquisicions per identificar al total de víctimes de l’estafa, així com la destinació del material, que quedarà sota custòdia de la Generalitat mentre s’estudiï i analitzi, mentre que els dos detinguts han quedat en llibertat després de declarar davant els Mossos sota obligació de presentar-se davant el jutjat quan se’ls requereixi.