Successos.- Dos detinguts a Amer (Girona) per espoliar jaciments i vendre material falsificat

  • Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes de 29 i 35 anys d'Amer (Girona) com a presumptes autors d'un delicte continuat d'estafa contra el patrimoni històric per haver espoliat jaciments protegits i haver venut material arqueològic falsificat, ha informat aquest dissabte el cos en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
02.09.2017 - 10:55

GIRONA, 2 (EUROPA PRESS)

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos homes de 29 i 35 anys d’Amer (Girona) com a presumptes autors d’un delicte continuat d’estafa contra el patrimoni històric per haver espoliat jaciments protegits i haver venut material arqueològic falsificat, ha informat aquest dissabte el cos en un comunicat.

La investigació policial va començar quan, a finals del 2016, es va detectar a una empresa que venia articles arqueològics, paleontològics i altres antiguitats, també a través d’Internet, entre els quals destacaven fòssils de dinosaures i invertebrats, així com braçalets, puntes de fletxa i destrals de jaciments de Catalunya i Andorra.

La llei declara aquest tipus d’objectes de domini públic, és a dir, propietat de l’Administració encara que es trobin en un terreny privat, per la qual cosa la Conselleria de Cultura de la Generalitat i el Ministeri de Cultura andorrà van interposar sengles denúncies a Catalunya i Andorra, respectivament, davant la sospita d’un espoli.

La Fiscalia Provincial de Girona va formular una querella davant els Jutjats de Santa Coloma de Farners (Girona) i les gestions policials van permetre comprovar que gran part dels objectes en venda eren falsificacions fetes pels mateixos venedors, o béns etnològics africans o maies moderns que es venien com objectes del neolític.

El dijous 24 d’agost els Mossos van realitzar una entrada i perquisició en l’habitatge dels detinguts, on van trobar gran quantitat de material arqueològic, fòssils, suport informàtic, documentació i un detector de metalls, entre altres objectes, i centenars de peces emmagatzemades en diverses prestatgeries.

En elles s’indicava, a través d’unes fitxes arxivístiques, la procedència original i les dates de la seva troballa i la seva recollida.

També es van descobrir còdols i un queixal de rectificar en un taller amb on els homes, de nacionalitat espanyola i amb formació universitària en geologia i arqueologia, elaboraven destrals que es venien posteriorment com neolítiques.

Aquests còdols els recollien en rius propers a la localitat i després els tallaven i polien perquè simulessin una eina arqueològica que més tard venien a Internet.

Segons la policia catalana, la investigació també va determinar que s’havien espoliat de forma sistemàtica i intensiva a diversos jaciments arqueològics i paleontològics declarats Bens Cultural d’Interès Nacional (BCIN) als quals accedien gràcies a la seva formació.

Segueixen les perquisicions per identificar al total de víctimes de l’estafa, així com la destinació del material, que quedarà sota custòdia de la Generalitat mentre s’estudiï i analitzi, mentre que els dos detinguts han quedat en llibertat després de declarar davant els Mossos sota obligació de presentar-se davant el jutjat quan se’ls requereixi.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor