La complicada successió al tron dels zulus: morts, faccions i denúncies dins de la família reial

  • La família del monarca maniobra arran de la mort del fill primogènit entre acusacions de falsificació del testament

VilaWeb

Redacció

07.05.2021 - 17:10

Sud-àfrica ha acomiadat avui en un funeral oficial a la reina regent dels zulus, Mantfombi Dlamini Zulu, sense que la successió al tron ​​de l’ètnia majoritària al país s’hagi definit i amb l’extensa família reial molt dividida d’ençà de la mort al març del rei Goodwill Zwelithini.

La reina Mantfombi es va morir a seixanta-vuit anys el 29 d’abril per causes encara no revelades. Filla del rei Sobhuza II (1899-1982) i germana de l’actual monarca de Swazilàndia, Mswati III, actuava com a reina regent d’ençà de la mort a mitjan de març del seu marit, el rei Goodwill Zwelithini. Era previst que complís aquest paper durant els tres mesos de dol que la família reial havia declarat per honrar la mort del monarca zulu i per definir la complicada successió.

La reina Mantfombi ocupava el rang més alt entre les vídues del rei per ser d’ascendència noble -malgrat ser cronològicament la tercera- i el seu fill, el príncep Misuzulu, és ara un dels favorits per la successió.

Tradicionalment, després de la mort del rei, la corona correspon al fill gran de la primera de les esposes del sobirà, però el primogènit dels vint-i-vuit fills de Zwelithini va morir el 2020 presumptament assassinat. Aquesta situació ha desencadenat un enfrontament de faccions dins de la casa reial, amb acusacions públiques per part d’alguns membres que asseguren que han estat exclosos de les deliberacions familiars. S’ha denunciat davant la Justícia, fins i tot, la presumpta falsificació del testament del rei Zwelithini.

La Constitució democràtica de 1996 reconeix el paper dels caps tradicionals a Sud-àfrica i, tot i que els atorga un paper cerimonial i no executiu, institucions com la família reial zulu mantenen una influent posició social i política.Els zulus, que suposen entre deu i dotze milions de persones, componen l’ètnia amb més població de Sud-àfrica.

 

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor