Subirats diu que el nou decret garanteix les filologies catalana, basca i gallega

  • El conseller Nadal va avisar que la Generalitat presentaria recurs si no s'acceptaven les seves al·legacions

VilaWeb

ACN

10.05.2023 - 11:32
Actualització: 10.05.2023 - 12:49

El ministre d’Universitats espanyol, Joan Subirats, ha garantit al congrés que els estudis de filologia catalana, basca i gallega apareixeran de manera clara en el nou decret del Ministeri sobre places i adscripció de professors que se sotmetrà a debat públic en els pròxims dies. El ministre ha respost d’aquesta manera una pregunta de la diputada d’EH Bildu Isabel Pozueta, que li ha recordat la gran preocupació per l’esborrany d’un decret que desplega la llei orgànica del sistema universitari (LOSU) sobre els àmbits de coneixement del professorat, perquè “tal com està plantejat” el caràcter específic de la filologia basca i catalana no estan contemplats, i ho dissol en “filologies hispàniques”.

Dimecres passat el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, va avisar que la Generalitat presentaria recurs contra els decrets si no s’accepten les al·legacions que ha presentat l’executiu català, perquè tal com està redactat exclou els estudis de filologia catalana. “Un té la impressió que per la via dels decrets el govern espanyol intenta anul·la la flexibilització que obria la llei orgànica del sistema universitari”, va lamentar.

El ministre ha afirmat que la LOSU deixa assegurats els temes de diversitat lingüística, i “per tant, seria contradictori que això patís una variació dràstica als decrets d’implementació de la llei”.

Segons el ministre, aquest primer decret que està en fase de debat públic ha rebut moltes al·legacions “que hauran de ser contemplades”, però en aquest text “la tendència serà generar àmbits de coneixement amplis”.

El decret, ha dit Subirats, “es refereix a àmbits de coneixement que només té una afectació administrativa sobre els llocs de treball” i té una “lògica molt oberta” de “no compartimentar ni generar especificitats excessives” per recollir “àmbits de coneixement amplis per incorporar filologies per incorporar tota mena de filologies”.

Però Subirats ha garantit que en un altre decret que se sotmetrà a criteri públic “en els pròxims dies” sobre les àrees de coneixement, és a dir, les especialitats de coneixement, que tindrà a veure amb les places i l’adscripció de professors, sí que hi apareixeran “clarament la filologia basca, catalana i gallega” de manera que “la diversitat lingüística que la LOSU reflecteix quedarà assegurada”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor