Sturgeon engega una macroenquesta per a mesurar el sentiment independentista després del Brexit

  • 'Crec que és el moment que el nostre partit [Partit Nacional Escocès] encapçali un nou debat sobre la independència', va dir la primera ministra · S'espera que hi participin almenys 2 milions de persones i els resultats es faran públics el 30 de novembre: el dia nacional d'Escòcia

Redacció

02.09.2016 - 22:00

‘Avui llancem l’exercici d’escolta més important en la història de l’SNP. Volem entendre al detall com la gent se sent ara respecte a Europa, el Brexit i la independència. Volem saber quines preocupacions i té la gent i quines preguntes es fan. Volem construir, si és possible, una via de consens pel futur’, amb aquestes paraules, la primera ministra d’Escòcia, va anunciar ahir un projecte ambiciós —una macroenquesta coneguda com a National Survey— per a mesurar el sentiment independentista després del Brexit.

El lloc des d’on va fer anunci, Stirling, no va ser una elecció intranscendent. En aquesta ciutat es va lluitar una de les batalles més importants de les guerres d’independència contra Anglaterra (S. XIII – XIV).

‘Escòcia va votar formar part del Regne Unit el 2014, però aquest país ha canviat. Per això, crec que és el moment que el nostre partit [Partit Nacional Escocès] encapçali un nou debat sobre la independència’, va afegir Sturgeon. En cap cas el referèndum seria una repetició de la consulta del 2014, ja que el panorama polític ha fet una volta radical.

Els principals arguments de la campanya del ‘no’ —la independència comporta abandonar la UE i el mercat comú— ara esdevindran una realitat si el país continua formant part del Regne Unit. El 23 de juny, en el referèndum sobre el Brexit, el 62% dels escocesos van votar per quedar-se a la UE. En aquest sentit, Sturgeon va advertir ahir a la primera ministra britànica, Theresa May, que només té ‘mandat per treure a Anglaterra i Gal·les de la Unió Europea’.

El govern del SNP ha calculat el possible impacte econòmic del Brexit a Escòcia amb uns 1.700 milions de lliures anuals si les negociacions entre el Regne Unit i la UE aconsegueixen un trencament suau. Tanmateix, es contemplen múltiples escenaris, i en cas de produir-se una ruptura total, es creu que el cop seria d’uns 11.200 milions anuals.

Una macroenquesta representativa
Amb el National Survey, el govern pretén saber el parer d’almenys 2 milions d’escocesos amb dret a vot. Aquesta xifra és el llindar que es marquen perquè sigui representativa dels 5 milions d’habitants que té el país. Per arribar a tota aquesta gent s’ha habilitat una pàgina web en la qual, un cop l’usuari s’identifica, pot contestar les 12 preguntes de l’enquesta. De totes maneres, Sturgeon també va anunciar que l’SNP espera mobilitzar tots els seus membres —unes 120.000 persones— perquè es facin les preguntes porta per porta. El projecte està totalment finançat pel partit i no es gastarà ni una lliura pública. Els resultats es presentaran el 30 de novembre, el dia nacional d’Escòcia, i marcaran l’agenda política de l’SNP la resta de la legislatura.

De totes maneres, Sturgeon va deixar ahir molt clar el seu parer: ‘Volem controlar el nostre destí com a país o estarem sempre pendents de les decisions que es prenguin en un altre lloc [Londres]?’. En els vídeos promocionals es poden llegir frases com ‘Escòcia, et volem escoltar’ o ‘Quin és el millor futur per Escòcia?’.

A l’enquestat se li pregunta sobre el referèndum d’independència del 2014, el Brexit i un possible segon referèndum. A més, se li demana que valori, de gens a molt,  com d’importat és per ell la independència, l’economia, els serveis públics, les pensions, la immigració o els Drets Humans.

Ací podeu veure el format del National Survey i totes les preguntes:

National Survey

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem