05.05.2021 - 11:43
|
Actualització: 05.05.2021 - 12:22
La dirigent del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, s’encamina cap a la majoria absoluta a Escòcia, segons els sondatges un dia abans de les eleccions. Les previsions de YouGov donen a l’SNP 70 escons al parlament de Holyrood, més que suficients per a controlar la cambra i defensar el mandat per a reclamar un nou referèndum sobre la independència. El sondatge de Survation també pronostica la majoria absoluta de Sturgeon, però una mica més ajustada, amb 66 diputats. Per contra, l’encarregat per The Scotman a Savanta augura una victòria més moderada de l’SNP, que obtindria 59 diputats i dependria dels ecologistes per governar.
Final Scottish polling. Parliament Constituency vote
SNP 49% (-1)
CON 21% (-)
LAB 21% (-)
LD 8% (+1)
GRN 1% (-)For DCThomson, 1008, online, aged 16+, living in Scot, 30 April-4 May, Changes w/20-22 April. pic.twitter.com/XuxJFlwlGP
— Survation. (@Survation) May 5, 2021
Els tres sondatges indiquen que els conservadors continuaran encapçalant l’oposició, però sense tant suport: els donen entre 24 escons i 29, i ara en tenen 31. Si bé els sondatges discrepen sobre la recuperació del Partit Laborista, tots el releguen al tercer lloc.
Salmond, ombra i escombra: entre la fractura i la “supermajoria” independentista
Així mateix, els ecologistes guanyaran terreny a Escòcia i es poden convertir en quarta força a Holyrood, amb 10 diputats pel cap baix, segons les enquestes. En canvi, els liberals seran darrers: els sondatges els donen de 4 a 6 escons.
Sistema electoral mixt
Escòcia té un sistema electoral mixt en què els ciutadans tenen dos vots: un per a decidir el representant únic de la circumscripció i un altre per al partit polític. Així s’intenta compensar l’elecció d’un sol representant polític per cada circumscripció.
El parlament escocès –conegut amb el nom de Holyrood perquè és situat en aquest barri d’Edimburg–, té 129 escons: 73 en joc a les circumscripcions i 56 als partits. Per assolir la majoria cal obtenir-ne 65. A l’hora de repartir els escons en la votació pels partits es tenen en compte els diputats que s’han guanyat a les circumscripcions, perquè el resultat sigui més proporcional.