24.04.2019 - 15:41
|
Actualització: 24.04.2019 - 18:13
La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat la voluntat del govern perquè hi hagi un segon referèndum d’independència abans no acabi la legislatura, la primavera del 2021, quan s’hagi consumat el Brexit. Les següents eleccions escoceses seran el 6 de maig de 2021, per tant, el referèndum s’hauria de fer abans d’aquesta data.
Sturgeon ha fet l’anunci en una intervenció parlamentària. El govern també ha emès un comunicat: ‘Conscient i respectant que no tots els diputats són independentistes, la primera ministra ha proposat un diàleg entre partits per a discutir quines competències, segons els altres partits, haurien de ser transferides al parlament escocès que li permetin de protegir els interessos econòmics i socials d’Escòcia.’ Al parlament, Sturgeon ha afegit que impulsaria una Assemblea Ciutadana per a discutir sobre el futur d’Escòcia en cas d’independència.
El Partit Nacional Escocès (SNP) ja ha activat la campanya a favor de la independència, amb una web, un compte de Twitter (@YesScot) i un vídeo en què participa la primera ministra escocesa.
🏴 Westminster isn’t working for Scotland. We’ve been ignored too often. It’s time for a fresh start – to choose a different and better path.
As an independent country, Scotland’s future will be in Scotland’s hands. Sign here to pledge your support. https://t.co/r3WjSWVjjP pic.twitter.com/OC1XEyUkx9
— Yes (@YesScot) April 24, 2019
La formació presentarà al parlament una llei que doni empara legal al referèndum. El del 2014 va pactar-se dos anys abans, el 2012, en l’Acord d’Edimburg entre els primers ministres escocès i britànic d’aleshores, Alex Salmond i David Cameron. En aquell cas, Escòcia va rebre la transferència dels poders de Westminster per a organitzar el referèndum.
Scotland's First Minister Nicola Sturgeon says #IndyRef2 should happen before end of current parliament in 2021, saying it is "our route to avoiding the worst of the damage #Brexit will do"
Updates: https://t.co/H2cy9hNLue pic.twitter.com/V84OBBbGfm
— BBC Politics (@BBCPolitics) April 24, 2019
Cal recordar que, l’any 2012, el no a la independència va guanyar per deu punts de diferència (55,3% – 44,7%) després de les promeses de més autonomia de Cameron l’última setmana de la campanya, quan les enquestes havien començat a mostrar una probable victòria del sí.
Tanmateix, Escòcia va votar en contra de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea en el referèndum del Brexit el 2016 (62% – 38%). La majoria social escocesa és contrària al Brexit i aquest és el principal argument que ha fet servir Sturgeon aquests darrers anys per a sondejar la possibilitat de convocar un segon referèndum.