12.12.2021 - 17:24
|
Actualització: 12.12.2021 - 18:35
Activistes de la plataforma Stop Mare Mortum han aixecat aquest matí un mur de filferro simbòlic a l’Arc de Triomf de Barcelona per denunciar els milers de morts anuals causats pel blindatge terrestre i marítim de les fronteres de la Unió Europea. Entre els filats han desplegat un cartell amb dos articles de la Declaració Universal de Drets Humans, que proclama que tothom té dret a circular lliurement i a cercar asil en un altre país en cas de persecució.
Amb el lema “Per una Europa dels drets humans, desmuntem els murs visibles i invisibles”, els activistes hi han muntat tendes de campanya per simbolitzar els camps de refugiats a banda i banda de la Mediterrània. També han desplegat un mapamundi en què assenyalen les diferents zones del planeta on s’han construït murs per impedir el pas als immigrants.
Durant el matí s’han dut a terme un seguit de xerrades sobre els envits que els immigrants afronten abans i després d’arribar a Europa, com ara la violència militar i policial a les fronteres i les traves del procés de regularització. A l’acte de clausura s’ha llegit un manifest que ha denunciat la vulneració dia rere dia dels drets humans dels desplaçats a les fronteres de la Unió Europea, convertida en una “màquina de repressió i mort”. “Mentre espolia i bombardeja els països del sud global, construeix murs visibles per detenir l’èxode que ella mateixa provoca, amb milers de quilòmetres de formigó, tanques i filats”, afegeix el manifest.
Stop Mare Mortum també ha denunciat els “murs invisibles que neguen drets bàsics” a persones “sense papers” que malviuen dins les fronteres comunitàries: “Queden encara milers de nens sense identificar a Ceuta i Canàries, milers de persones a les nostres ciutats sense la renda bàsica garantida ni cap suport social.” És per això que la plataforma ha exigit que es reconegui el dret a migrar, que s’estableixin vies “legals i segures” de passatge i que es garanteixi l’accés dels desplaçats i refugiats als drets socials. La plataforma ha organitzat activitats similars a Tarragona, Reus, Mataró, Cubelles i Balaguer.