Stoltenberg veu possible que aquesta setmana Turquia aixequi el vet a l’adhesió de Suècia a l’OTAN

  • Erdogan reclama a la UE que aplani el camí per a l'entrada de Turquia a canvi de facilitar l'adhesió de Suècia a l'aliança atlàntica

VilaWeb

ACN

10.07.2023 - 15:16
Actualització: 10.07.2023 - 17:47

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, encara veu possible que Turquia aixequi el seu vet a l’adhesió de Suècia a l’OTAN a la cimera de Vílnius. En una compareixença de premsa conjunta amb el president de Lituània, Gitanas Nauséda, prèvia a la cimera de demà i demà passat, Stoltenberg ha admès que no hi ha garanties d’un acord, però confia que la reunió entre el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el primer ministre suec, Ulf Kristersson, d’avui a la tarda a Vílnius permeti d’avançar el màxim possible en les negociacions. D’altra banda, Stoltenberg també espera que els aliats acordin un missatge fort i unit per a apropar Ucraïna a l’aliança atlàntica.

Els membres de l’OTAN continuen negociant el “llenguatge precís” de la declaració sobre el futur d’Ucraïna a l’organització i el seu secretari general no ha volgut avançar-ne els detalls. Això sí, ha assegurat que a la cimera de Vílnius es reforçaran els vincles polítics amb Kíiv i espera la participació del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a la trobada inaugural del consell Ucraïna-OTAN.

Petició per entrar a la UE

Erdogan reclama a la Unió Europea que “aplani el camí” per a l’entrada de Turquia al club europeu a canvi de facilitar l’adhesió de Suècia a l’OTAN, segons ha informat l’agència estatal turca Anadolu. A Brussel·les, la portaveu de la Comissió Europea Dana Spinant ja ha advertit que es tracta de dos “processos separat” i que l’accés a la UE es basa en “mèrits”.

Al seu torn, Stoltenberg s’ha limitat a afirmar que dóna suport a l’ambició d’Erdogan per a entrar a la UE, però no s’ha manifestat sobre les exigències turques a Brussel·les com a contrapartida a l’ampliació de l’OTAN. Amb tot, el secretari general de l’OTAN ha remarcat que l’entrada de Suècia “reforçarà la capacitat” de l’aliança atlàntica per “protegir el Bàltic” davant de Rússia, a qui veu com “l’amenaça més directa”.

“Realment canviarà la presència de l’OTAN a la regió”, ha dit, tot recordant que Finlàndia s’hi ha integrat recentment. Just quan s’han complert cinc-cents dies de la invasió russa d’Ucraïna, l’OTAN aspira a segellar a Vílnius el seu domini a la regió de la mar Bàltica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor