Col·loquen una llamborda stolpersteine en homenatge a Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen

  • És conegut pel robatori de negatius fotogràfics del camp d'extermini de Mauthausen que van servir com a proves judicials de les atrocitats que s'hi feien i de la implicació d'oficials nazis

VilaWeb

Redacció

25.05.2022 - 13:16
Actualització: 25.05.2022 - 13:17

L’antiga casa de Francesc Boix Campo, conegut popularment com el fotògraf de Mauthausen, té des d’ara una stolpersteine a l’entrada que visqué en aquella llar del barri del Poble Sec (Barcelona) abans de patir la repressió nazi. Les stolpersteine són una proposta de memòria històrica creada per l’artista alemany Günter Denmig durant els anys noranta com una mostra de les absències de ciutadans de tota mena que van veure les seves vides truncades per la deportació a camps de concentració i extermini. Les pedres, de color daurat, destaquen a la vista en el dia a dia i recullen el nom de la víctima de la repressió, l’any de naixement, la deportació, el camp de concentració on van ser i si van ser alliberats o assassinats.

L’stolpersteine de Francesc Boix s’ha col·locat al carrer de Margarit 17 de Barcelona. Va néixer el 31 d’agost de 1920 i de jove es va afiliar a la Joventut Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC). Va treballar com a fotògraf a la revista Juliol fins que va anar a lluitar com a voluntari en la Guerra de 1936-1939 emmarcat a la 30a divisió de l’Exèrcit Popular de la República. La derrota el va fer exiliar-se a Catalunya Nord, on va anar a parar al camp de Vernet i, després, de Sètfonts (Occitània), on va ser destinat a la Companyia de treballadors estrangers. Va ser detingut al departament dels Vosges i, després de passar per més camps de presoners, va ser traslladat a Mauthausen el 27 de gener de 1941.

Els seus coneixements en el camp de la fotografia va fer que al camp de concentració nazi el destinessin a l’Erkennungsdienst (servei d’identificació del camp), un laboratori fotogràfic on es feien fotografies de morts per arma de foc, suïcidis, i esdeveniments diversos del camp, com les visites de l’alta jerarquia nazi. Des d’aquest lloc privilegiat va participar en el robatori de negatius, fet determinant perquè durant els judicis de Nuremberg participés com a testimoni i aportés fotografies claus que van permetre de condemnar oficials nazis amb responsabilitats a Mauthausen. Uns quants mesos després també va aportar el seu testimoni gràfic al tribunal americà de Dachau. El pas per Mauthausen va deteriorar molt una insuficiència renal que patia i va morir a París el 7 de juliol de 1951, a 31 anys.

El 2018 es va estrenar el film El fotògraf de Mauthausen, que recull la seva història. Va ser dirigit per Mar Tarragona i amb l’actor Mario Casas com a Francesc Boix. Va guanyar quatre Premis Gaudí, entre els quals la millor direcció artística i la millor direcció de producció.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor