L’STEPV no descarta de fer una vaga a l’ensenyament abans del final del curs escolar

  • Ho ha dit Marc Candela, coordinador del sindicat, en una entrevista a la ràdio d'À Punt

VilaWeb
Redacció
03.04.2024 - 17:15
Actualització: 03.04.2024 - 17:58

Marc Candela, el coordinador d’acció sindical de l’STEPV, el sindicat majoritari del sector de l’ensenyament, ha dit en una entrevista a À Punt que no descarten la convocatòria d’una vaga cap al mes de maig contra la política educativa del nou Consell de PP i Vox. Una volta tornats de les vacances de Pasqua, es convocaran una sèrie d’assemblees perquè els professors decidisquen si volen fer vaga. Tot i això, el consell nacional del sindicat sí que veu que hi ha les condicions perquè es faça una vaga general.

“Hi ha, fonamentalment, dues mesures que considerem que van en la línia de flotació de l’ensenyament tal com l’entenem nosaltres. Són la implantació del districte únic, que el qualifiquem de districte únic segregador, i l’anunci de la llei del PP i Vox en les Corts Valencianes que arracona el valencià del sistema educatiu. Però també hi ha més mesures que no es desenvolupen, com ara la baixada de les ràtios en ensenyament”, ha exposat Candela.

També esmenta més mesures que volen aplicar sobre la millora de les condicions laborals del personal docent. “Tot són bones paraules, però no tenim res damunt la taula. Considerem que hi ha prou mesures per a animar el professorat a secundar aquesta vaga”, ha dit.

Respecte de la nova proposta de llei educativa, Candela denuncia que no té en compte la situació sociolingüística del català, “que està en clara minoria respecte del castellà”, que no té cap criteri pedagògic, i que prohibeix l’ús del català en les comarques castellanoparlants. Per això espera que el text es modifique substancialment per fomentar la llengua minoritzada en el sistema educatiu, tot i que posa en dubte que això passe.

En referència a les declaracions del Consell de PP i Vox en què parlen de posar fi a “la imposició del valencià”, Candela s’ha mostrat contundent. “El problema és que sempre es parla d’imposició quan parlem del valencià, que és la nostra llengua, és la llengua d’aquest país. Quan parlem de la imposició de l’anglès, no hi ha cap problema, o del castellà, o de les matemàtiques. És una terminologia absurda dins el sistema educatiu. S’imposa tot, l’educació és obligatòria dels sis anys fins als setze. Per tant, de què parlem? Hem de parlar de dret. Tenim el dret a l’educació, a aprendre i estudiar en la nostra llengua. Tenim drets i s’han de complir”, conclou.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor