18.09.2017 - 17:20
VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)
El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) defèn un únic programa lingüístic per a tots els centres docents, públics i privats, que tinga el valencià com a llengua vehicular. Per a este sindicat, esta és “la garantia que l’alumnat siga competent lingüísticament en valencià i castellà i en una llengua estrangera en acabar els seus estudis obligatoris”.
Per a l’entitat, després de la publicació del decret llei 3/2017, de l’1 de setembre, del Consell, pel qual s’adopten mesures urgents per a l’aplicació, durant el curs 2017-2018, dels projectes lingüístics de centre, –després de la suspensió cautelar per part del TSJCV del decret de plurilingüisme– STEPV considera que la Conselleria d’Educació “hauria de donar un altre pas per a avançar cap a un plurilingüisme integrador que se sustente en un únic programa lingüístic”.
Este programa, apunten, passaria per la implantació “de programes d’immersió lingüística i d’ensenyament en valencià, amb la impartició, almenys, d’almenys un 50% d’hores en valencià per a aquells centres que en estos moment tinguen menys presència d’esta llengua”.
ACABAR AMB LES EXEMPCIONS
D’altra banda, per a garantir que l’alumnat de les comarques castellanoparlants aconseguisca la capacitat lingüística en valencià, castellà i una llengua estrangera, cal engegar plans de capacitació lingüística extraordinaris que es concretarien en formació del professorat, reducció de les ràtios, dotació de docents de valencià i acabar amb les exempcions que són “un vestigi del passat i van en contra del dret a l’educació de l’alumnat d’estes comarques”, assenyalen.
STEPV considera que per a avançar en eixe camí, la Conselleria d’Educació ha d’obrir “un procés de diàleg i negociació amb la Comunitat Educativa, en el marc dels òrgans legalment establits, Mesa Sectorial, Mesa de Pares i Mares i Consell Escolar Valencià, que servisca per a consensuar una nova normativa que sustente un plurilingüisme integrador amb el valencià com a llengua vehicular per a poder implantar-ho a partir del curs 2018-19”.
Finalment, el sindicat afirma que “este és el marc necessari per a avançar cap una verdadera igualtat lingüística, i per a garantir la igualtat d’oportunitats laborals de totes les valencianes i valencians, la cohesió social, la vertebració territorial i superar les desigualtats socials”.