Stellar, la nova varietat de poma catalana adaptada als climes càlids

  • La fruita es caracteritza per aguantar temperatures altes i mantenir-se cruixent i amb un color roig intens

VilaWeb
ACN
23.10.2024 - 16:04
Actualització: 23.10.2024 - 18:03

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha presentat la poma stellar, una nova varietat de poma vermella adaptada als climes càlids, desenvolupada en col·laboració amb el Hot Climate Partnership. La nova varietat destaca per la seva capacitat per a madurar en condicions de calor extrema, tot mantenint un color vermell brillant, una textura cruixent i un sabor sucós, ha explicat el director general de l’IRTA, Ramon Usall. La nova varietat s’ha presentat a Mollerussa, dins la XXIX Jornada Fructícola, que aplega uns dos mil visitats.

La nova varietat, stellar, té la capacitat de madurar en un context de temperatures altes. Això suposa un avanç respecte de les varietats vermelles tradicionals, les quals tenen dificultats per mantenir un color intens i, al mateix temps, una textura cruixent. La principal característica, però, és que es tracta d’una varietat primerenca que madura fins a deu dies abans que la varietat gala. Això suposa “un salt qualitatiu important”, ha afirmat el cap de fructicultura de l’IRTA, Luis Asín, ja que això la converteix en una fruita d’estiu competitiva davant d’altres varietats.

Stellar arriba dos anys després que l’IRTA presentés una altra varietat, la tutti, també adaptada als climes càlids. La principal diferència entre aquestes dues varietats és que l’stellar es cull a finals de juliol, un mes i mig abans que la tutti. D’altra banda, el gust d’ambdues presenta “lleugeres diferències”, ha dit Asín, i la tutti es conserva més temps una vegada collida.

El director general de l’IRTA, Josep Usall, ha explicat que aquest hivern es plantaran els primers arbres d’aquesta nova varietat en unes tres-centes hectàrees o quatre-centes de les demarcacions de Lleida i Girona i, a partir de l’any vinent, stellar també arribarà a altres països. De moment, països com el Regne Unit o la Xina ja s’han interessat en aquesta varietat. La previsió, ha afegit, és que la nova poma surti al mercat com a màxim d’aquí tres o quatre anys. Per la seva banda, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha manifestat que “la poma stellar és un exemple de com la innovació és vital per garantir el futur del sector primari”, i ha destacat que la “innovació i la transferència de coneixement que impulsa l’IRTA és clau per garantir la viabilitat  del sector”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor