17.02.2024 - 22:29
|
Actualització: 17.02.2024 - 22:33
“Venim a fer història, penya!” Així es donava per inaugurada la Catalunya Freestyle, el primer campionat de rap improvisat en català. Amb les idees molt clares i l’orgull ben alt, la Fabra i Coats de Barcelona ha vibrat amb força aquest vespre, i ha marcat un precedent en el món del rap en català. Hi han participat un centenar de rapers –una xifra molt superior a les expectatives inicials–, que han fet gaudir de valent un públic totalment lliurat, i que ha ovacionat Spica, el guanyador final de la nit, provinent de la glosa tradicional menorquina
Entre els participants s’han deixat veure rapers de renom i habituals de l’escena, com ara Zoyert, Titus, Marina, Bilal, Daura Mangara i Yung Rovello. La batalla ha començat a les 18.00 amb enfrontaments de quatre en quatre, els anomenats “filtres”. D’aquestes trobades, el jurat, format per Sarita, Noult, Soen, Valtònyc i Still ill, n’ha elegit els vint-i-quatre millors. A partir d’aleshores, s’han succeït els enfrontaments un per un fins a arribar a la gran final, que s’ha disputat vora les 22.00 i que ha durat uns vint minuts. Les rimes de Daura Mangara i Spica han fet embogir el públic, però finalment el premi se l’ha endut Spica, que marxa a casa amb 300 euros i amb l’orgull d’haver esdevingut el primer raper que guanya una batalla de rap improvisat en català.
Una assistència que supera les expectatives
El campionat ha tingut molt bona rebuda per part del públic, que han arribat a ser més de cinc-cents espectadors. “No m’esperava tanta gent avui aquí”, explica l’Alba, una de les assistents. Ha vingut amb la seva amiga Andrea, i totes dues celebren la transversalitat de l’acte: “Hi ha des de nens petits fins a gent gran, és molt emocionant”, diuen. Fins i tot s’hi han pogut veure cares conegudes de l’escena musical més majoritària, com ara Microbio, de Lágrimas de Sangre.
El català puja a l’escenari
Era la primera vegada que molts dels participants pujaven dalt un escenari a rapejar en català. És el cas d’en David. Amb tretze anys, ha vingut acompanyat de la mare i d’alguns amics, com ara en Toni, que també ha rapejat en català per primera vegada. Tots dos són castellanoparlants, però han volgut llançar-se a la piscina i provar de fer-ho en català. “Ha estat divertit”, coincideixen.
No són els únics que avui han experimentat amb la llengua. En Lemim fa tres anys que viu a Catalunya, però no té gaires oportunitats de practicar el català en el seu dia a dia. Com que l’interessa el món del rap, explica que ha decidit de venir per poder practicar l’idioma i millorar-lo. “Si no, no hi ha manera!”, comenta.
De fet, és precisament per casos com aquest que neix Catalunya Freestyle. L’objectiu és professionalitzar un circuit de batalles en català i alhora ser una eina de promoció de la llengua. “No som la panacea, però penso que la competició és una bona manera de fer que gent que no hi estigui habituada practiqui el català i a partir d’aquí vulgui llegir un llibre, escoltar música o practicar-lo en uns altres àmbits del seu dia a dia”, explica Albert Alarcon, punxa-discs i un dels organitzadors de la competició.
Per això, les rimes més repetides al llarg de la jornada han estat dedicades a la llengua: “El rap s’ha tornat català!” o “Amb el rap en català crearem institució, i cremarem la constitució”, han estat de les més aclamades pel públic. La Carlota, una de les assistents a la batalla, diu que, si s’organitza res de semblant una altra vegada, no té cap dubte que hi tornarà: “És una iniciativa molt interessant i útil per a impulsar la llengua i animar la gent que provi de fer rap en català.”
Un altre exemple és l’Arnau, que no ha dubtat a baixar de la Vall de Boí per rapejar a Catalunya Freestyle: “Volia posar el meu gra de sorra i promocionar l’ús de la meva llengua”, subratlla. De fet, ja havia participat més vegades en les trobades en català que organitza Raplegats, un col·lectiu que n’organitza d’ençà del 2021 i que ha estat clau per a l’èxit de la batalla d’avui.
De fet, l’acte ha estat possible gràcies a la unió de Raplegats, Gold Battle, que organitza competicions de rap improvisat a més de disset països i que va néixer el 2010 a Barcelona, i l’Associació Cultural Llobregat Block Party, una associació inspirada en les Block Parties dels anys setanta a la ciutat de Nova York, que treballa per fer del rap una eina de transformació social i cultural a l’àrea metropolitana de Barcelona.
Tots tres col·lectius van presentar el projecte Perifèria Gold Battle als premis Lluís Carulla 2022, i van endur-se el premi a millor idea. Així va néixer Catalunya Freestyle, que porta per bandera promocionar l’ús del català a les batalles de rap. I avui, un any després, ha aconseguit de marcar un precedent històric dins l’escena urbana.