01.05.2023 - 08:46
|
Actualització: 01.05.2023 - 11:19
Els treballadors de l’estat espanyol han estat dels que més poder adquisitiu han perdut arreu del món arran de la crisi derivada de la pandèmia de la covid-19 i agreujada per la invasió militar de Rússia a Ucraïna. Així ho determina un informe d’Oxfam Intermón, segons el qual la davallada dels sous dels treballadors de l’estat espanyol va ser del 5,5% el 2022. De mitjana, les retribucions espanyoles han baixat d’uns 1.523 euros anuals. Segons Oxfam Intermón, el motiu principal és que els salaris han augmentat menys a l’estat espanyol que no pas a la resta de les economies principals. Al conjunt del món, els sous van baixar d’un 3,19% de mitjana. L’ONG publica l’estudi amb motiu del Dia Internacional dels Treballadors.
#DíaInternacionalPersonasTrabajadoras
Nuestros últimos cálculos señalan que las y los trabajadores españoles pierden de media 1.523 euros de poder adquisitivo en 2022
+ info👇https://t.co/oNQbkeCV9V pic.twitter.com/mxWoKM5WFy
— Oxfam Intermón (@OxfamIntermon) May 1, 2023
En paral·lel, l’organització subratlla que aquesta realitat contrasta amb els grans beneficis obtinguts pels principals grups empresarials durant l’any passat, uns beneficis que, a més, creuen que ajuden a explicar el fort repunt de preus que castiga els treballadors i les famílies.
Unes altres comparacions que ofereix l’informe indiquen que 1.000 milions de treballadors de 50 països han patit una retallada salarial mitjana de 685 dòlars el 2022 –una pèrdua conjunta de 746.000 milions de dòlars en termes reals–, en comparació amb allò que haurien guanyat si els salaris haguessin crescut al mateix ritme que la inflació.
Oxfam Intermón explica que les xifres, ajustades per l’augment considerable del cost de la vida d’aquest darrer any, són basades en les dades més recents publicades per l’Organització Internacional del Treball (OIT) i organismes governamentals d’estatística.
“La major part dels ciutadans treballen més temps per menys diners, i no poden fer front a l’augment del cost de la vida. Anys d’austeritat i atacs als sindicats han ampliat la bretxa entre els més rics i la resta de la població. En un dia en què hauríem de celebrar la classe treballadora, aquesta desigualtat flagrant resulta alhora alarmant i, tristament, gens sorprenent”, ha dit Franc Cortada, director general d’Oxfam Intermón.
A més, denuncien que els pagaments desorbitats a accionistes beneficien els més rics, i exacerben la desigualtat. També diuen que a l’estat espanyol 86 euros de cada 100 repartits com a dividends i més rendiments financers acaben en mans d’un 10% de la població.
“Els governs han de posar en marxa o ampliar, si ja els tenen, els impostos extraordinaris als beneficis excessius de les grans empreses”, ha reclamat Cortada. Alhora, exigeixen a la classe política dirigent que garanteixi que els salaris mínims s’actualitzen amb la inflació i que promogui acords plurianuals per sectors o empreses que facilitin la recuperació salarial, especialment la dels salaris més baixos.