30.01.2019 - 21:50
Situada a uns quaranta quilòmetres al nord de Madrid, la presó de Soto del Real és coneguda per ‘presó VIP‘. En aquelles cel·les hi han estat Luis Bárcenas, Rodrigo Rato, Sandro Rosell, Miguel Blesa, Ignacio González, Mario Conde o Ángel María Villar. Tanmateix, el centre penitenciari de referència de l’Audiència espanyola no és precisament una arcàdia emmurallada al peu de la serra de Guadarrama.
Inaugurada el 1995 per Juan Alberto Belloch, la presó serà a partir de demà el centre on seran confinats els presos polítics durant el judici contra l’1-O. Soto del Real, segons dades facilitades pel govern espanyol, és la segona presó més conflictiva de l’estat, després d’Estremera. Entre el 2011 i el 2017 s’hi van registrar 113 agressions d’interns a funcionaris penitenciaris.
La presó consta de catorze mòduls, dels quals tres són de respecte (9, 10 i 12) i dos per a presos poc perillosos, preventius i primerencs (1 i 4). És previsible que els presos polítics siguin internats en algun d’aquests, tal com va passar anteriorment amb Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Però cal dir que continua essent una presó. El 27 de desembre, un pres del mòdul 1 va assassinar a cops el seu company de cel·la després de discutir-se sobre qui havia de dormir al llit de sota de la llitera.
Una violència que Jordi Sànchez va presenciar en primera persona el novembre del 2017 durant la missa del diumenge. L’actual president de la Crida Nacional va veure com un pres preventiu n’apunyalava un altre amb un ganivet de plàstic que duia unes quantes fulles d’afaitar enganxades.
Represàlies contra Sànchez i Cuixart
Durant el seu empresonament a Soto del Real, Sànchez va ser castigat amb un canvi de mòdul després d’haver enregistrat un missatge de veu per a la campanya electoral de 21-D. Institucions Penitenciàries el va recol·locar al mòdul número 8, on hi han presos comuns amb delictes de sang.
D’una altra banda, el seu advocat, Jordi Pina, va ser víctima d’un robatori mentre s’entrevistava amb Sànchez. Pina va deixar el mòbil en un armariet perquè no es poden entrar a la zona de visites. Quan va sortir algú n’havia forçat el pany i li havia furtat l’aparell. ‘Hi ha uns setanta o vuitanta armariets. Quan vaig sortir n’hi havia uns trenta o quaranta de tancats. L’únic que van rebentar era el meu’, va declarar a Catalunya Ràdio. Institucions Penitenciaries va obrir una investigació que no ha servit de res.
Pel que fa a Cuixart, els funcionaris li van posar més d’una vegada l’himne espanyol pels altaveus i també li racionaven el correu per molestar-lo, segons que va explicar Jesús Ruiz, company de mòdul, al programa ‘FAQS’. ‘Algun funcionari agafava una taula i sortia al mig del menjador quan havíem de dinar. Llavors començava a obrir les seves cartes i no podíem entrar a menjar fins que ell no hagués acabat. Això era perquè la gent es molestés amb en Jordi’, va explicar.