Sorpresa i indignació a Menorca per la conversió del port de Maó en base naval de l’OTAN

  • Més per Menorca i Esquerra de Menorca Unides Podem protesten per la decisió unilateral del govern espanyol, que no ha estat consultada ni anunciada a les institucions de l'illa ni al govern

VilaWeb

Redacció

30.03.2024 - 03:12
Actualització: 30.03.2024 - 09:48

Menorca ha rebut amb sorpresa i indignació la decisió del govern espanyol de convertir el port de Maó en base naval de l’OTAN, sense haver-ho consultat ni haver-ne informat el Consell o el govern de les Illes.

El Consell de Menorca no es va pronunciar ahir de manera oficial sobre la decisió, però no ha agradat gens que s’hagi pres de manera unilateral, sense que cap institució de les Illes no ho sabés.

El coordinador general de Més per Menorca, Josep Juaneda, ha criticat la decisió i ha dit que considerava que la decisió era una imposició del Ministeri de Defensa espanyol i ha anunciat que n’intentarien d’aclarir l’abast per la via institucional: “La ciutadania té dret a saber què passa en aquestes instal·lacions.”

També ha expressat sorpresa i indignació la diputada d’Unides Podem Cristina Gómez, que, bo i recordant Arcadi Oliveres, ha dit que la militarització no havia protegit mai ningú. Esquerra de Menorca ha convocat una reunió la setmana vinent amb partits i associacions civils de l’illa per a reactivar el col·lectiu Menorca per la Pau.

Reserva de la biosfera

El fet que el govern espanyol hagi decidit de manera unilateral de cedir el port de Maó obvia el fet que tota l’illa de Menorca és una reserva de la biosfera de la UNESCO d’ençà del 1993. Això representa un seguit de compromisos conservacionistes i ambientals. Que el port de Maó, que històricament ha estat considerat estratègic tant pel lloc com per les dimensions, sigui ara una base permanent de l’OTAN representarà més trànsit naval, més presència militar i més possibilitats que damunt l’illa s’hi facin maniobres militars, amb tot allò que representa.

El GOB explica a VilaWeb que fa anys que presenta iniciatives per a reconduir cap a usos civils la base naval o Sant Isidre, però sempre s’han frenat perquè aquest interès de l’OTAN pel port ve de fa temps. Per tant, els ecologistes no ho consideren una novetat. “Una altra cosa serà veure si aquest reconeixement explícit es traduirà en intervencions o en ampliacions sobre el terreny”, diuen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor