Sorpresa i escepticisme a Alemanya per la reaparició de la Baader-Meinhoff

VilaWeb

Redacció

21.01.2016 - 02:00
Actualització: 21.01.2016 - 07:34

Daniela Klatte, Ernst-Volker Staub i Burkhard Garweg són tres membres de la Fracció de l’Exèrcit Roig (RAF), popularment coneguda per Baader-Meinhoff, de qui feia divuit anys que ningú no sabia res. Actualment deuen tenir uns seixanta anys.

Tots tres van desaparèixer després de la dissolució del grup el 1998. La Fracció de l’Exèrcit Roig  va ser un grup armat d’extrema esquerra que va actuar durant trenta anys a Alemanya, on causà la mort de 34 persones. També moriren 20 dels seus membres.

De sobte, però, els seus noms han aparegut en tots els mitjans quan la policia alemanya ha afirmat aquesta setmana haver trobat restes dels seus ADN en un cotxe que va servir per a intentar robar una furgoneta blindada a Bremen el mes de desembre passat.

La reaparició a la vida pública de tres de les persones més buscades per la policia alemanya ha causat sorpresa i molt d’escepticisme en alguns ambients. Les circumstàncies de l’atracament són estranyes, perquè no van aconseguir el seu objectiu malgrat anar armats amb fusells kalàixnikov i llançagranades. I oficials de la policia han reconegut que el fet d’haver trobat restes d’ADN en un dels cotxes usats per la fugida no és prou per a acusar els tres fugitius d’haver estat els autors materials de l’intent d’atracament.

Malgrat tot, és la primera vegada aquest segle que es troba alguna mostra de l’existència dels tres membres de la RAF, que continuen figurant entre els més cercats per la policia alemanya.

Baader-Meinhoff

Una part de l’esquerra alemanya fins i tot s’ha pres amb humor la notícia. TAZ, el diari més esquerranós del país, ha arribat a fer-ne mofa amb una portada on substitueix el kalàixnikov de l’emblema de la RAF per un bastó. El títol era ‘La violència augmenta significativament entre la tercera edat’.

La policia especula amb el fet que l’atracament cercava fons no per a fer reviure l’organització, sinó perquè els tres membrés del grup poguessin continuar vivint en la clandestinitat.

Amb tot, alguns sectors de l’esquerra alemanya creuen que hi ha interès a magnificar els fets per crear una atmosfera de ‘retorn del terrorisme roig’ que pugui justificar accions policíaques contra les organitzacions anticapitalistes.

La Fracció de l’Exèrcit Roig
La RAF (de l’alemany ‘Rote Armee Fraktion’), també coneguda amb el nom de Baader-Meinhof (pel cognom dels seus dos membres més significats: Andreas Baader i Ulrike Meinhof), fou una organització armada d’extrema esquerra de la República Federal d’Alemanya, activa entre els anys setanta i noranta.

Es va fer coneguda el 14 de maig de 1970, quan Andreas Baader va ser alliberat per un escamot armat. Baader, que en fou un dels líders, era detingut per haver cremat botigues en protesta contra la guerra del Vietnam. La periodista Ulrike Meinhof va escriure a favor seu i acabà unint-se a l’organització. El grup va ser sempre força reduït, però va rebre el suport i la simpatia de molts estudiants d’esquerres del país.

La Baader-Meinhof va tenir quatre generacions d’activistes fins que no es dissolgué. Els seus dos líders van morir en estranyes circumstàncies en presons alemanyes. Meinhof va aparèixer penjada en la seva cel·la el 1976, el dia de l’aniversari de la derrota dels nazis, i el 1977 Baader i dos companys més van morir també a la cel·la penjats o dels trets d’una petita pistola que ningú no ha aclarit com és que tenien. Bona part de l’esquerra alemanya ha sostingut durant anys que van ser assassinats.

Després d’aquestes morts, els activistes que van restar vius, amagats en algun lloc, són els tres que ara, aparentment, han reaparegut.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem