26.01.2018 - 20:13
|
Actualització: 26.01.2018 - 20:38
[Cada dia a les nou del vespre Pere Martí publica aquest article, ‘L’última’. És un repàs de l’actualitat del dia, especialment als Països Catalans, fet des de la perspectiva personal del periodista.]
TEMA DEL DIA
Pressionar per dividir. Lluny de rectificar, el govern de Mariano Rajoy manté l’accelerador posat per dinamitar la investidura de Carles Puigdemont, encara que sigui a costa de carregar-se l’estat de dret, trepitjar els drets dels diputats, del Parlament de Catalunya i els dos milions d’electors catalans que van donar majoria absoluta a l’independentisme a les eleccions del 21 de desembre. Està disposat a assumir el cost de quedar en evidència davant el Consell d’Estat, que per primera vegada ha volgut marcar distàncies. Si el Tribunal Constitucional espanyol no ho atura en la reunió de demà, rebutjant el recurs, el xoc institucional és inevitable i segurament irreversible. Hi ha malestar i divisió entre els magistrats de l’alt tribunal, però algunes informacions ja apunten que admetran a tràmit el recurs. L’executiu de Rajoy difícilment aguantaria dues bufetades sobre aquesta qüestió en una setmana.
Però la insistència del govern espanyol va més enllà de la batalla jurídica. Un dels objectius de Soraya Sáenz de Santamaria és mirar que la pressió divideixi l’independentisme. En les dues compareixences públiques d’aquesta setmana, ha insistit que la solució seria investir un altre diputat que no tingués ‘causes pendents’ amb la justícia. En la compareixença de premsa d’avui, ha recordat que n’hi ha més de cent, a l’hemicicle, fent una lectura molt generosa de la majoria independentista, i quan li han demanat si entre aquests acceptarien Oriol Junqueras, ha evitat de respondre, argumentant que era una decisió dels tribunals.
La vice-presidenta es mostra oberta a acceptar un pla B per a intentar furgar en les diferències soterrades que hi ha entre Junts per Catalunya i ERC. Però l’efecte que aconsegueix és el contrari. La seva agressivitat avorta qualsevol alternativa a Puigdemont, perquè proposar-la en aquest moment seria vist com una acceptació de les condicions del PP. Si fa unes setmanes hi havia algun dubte més o menys explícit, ara ningú no qüestiona que el candidat a la investidura ha de ser Puigdemont. Hi ha una vella norma no escrita del procés que mai no falla: quan l’independentisme té un problema, ve el PP i el soluciona.
‘Donde dije digo digo Vigo’. Fa uns mesos, el govern espanyol era partidari que Puigdemont es presentés a les eleccions, perquè estaven convençuts que les perdria. Els qui ara li neguen el dret com a diputat a ser investit president, estaven molt interessats que passés per les urnes. Un d’ells era precisament el ministre Íñigo Méndez de Vigo, que en aquest vídeo del diari El Mundo el convidava a presentar-se.
MÉS QÜESTIONS:
Tancada de cap de setmana. El govern valencià en ple, encapçalat pel president, Ximo Puig, i la resta de membres del Consell, fa una tancada aquest cap de setmana a Vinaròs i a Benicarló per a avaluar i fer un balanç de la gestió de l’últim semestre i establir les noves prioritats per als sis mesos vinents. És la desena reunió que el Consell fa en cap de setmana i fora del Palau de la Generalitat, després de les quatre de l’any passat a Morella, Torrevella, Sagunt i Ademús i les cinc del 2016. Es tracta de posar al dia els Acords del Botànic i aprofitar per cohesionar internament l’executiu. La trobada ha començat aquest matí amb la reunió setmanal del Consell al Santuari de la Mare de Déu de la Misericòrdia de Vinaròs i acabarà diumenge amb una compareixença de premsa de Puig i Mònica Oltra al parador de Benicarló.
Tensió amb França pel contraban. La lluita contra el contraban de tabac entre Andorra i França tensa la relació entre tots dos països. Fa pocs dies, el cap de Govern, Antoni Martí, es va reunir a París sense comunicar-ho a la premsa amb el delegat personal del copríncep, Emanuel Macron, i ahir ho va fer amb el ministre de Comptes Públics francès, Gérard Darmanin per abordar aquesta qüestió. Però el que ha encès la polèmica és un informe de l’Assemblea Nacional francesa en què s’acusa les autoritats andorranes de no fer prou per eradicar el contraban de tabac i s’acusa directament la policia andorrana. L’ambaixada de França a Andorra es va desmarcar ahir d’aquest informe amb un comunicat en què explica que no en comparteix els continguts.
Sancions contra la tèrmica del port de Maó. La conselleria de Medi Ambient sancionarà Endesa pel ‘greu’ descontrol de la central tèrmica del port de Maó, un cop ha constatat incompliments en el funcionament que han provocat diversos episodis de contaminació. La conselleria mira ara si han tingut afectació sobre la salut de les persones. La mateixa companyia Endesa ha admès que, durant molts mesos, no va dur a terme els controls preceptius a les turbines de la planta, i això va fer que es multipliquessin les emissions contaminants.
LA XIFRA
600 euros. És el que cobraran els universitaris valencians per evitar que abandonin els estudis. Només els rebran els qui tinguin, com a molt, 24 crèdits per a acabar els estudis i superin acadèmicament els cursos.
TAL DIA COM AVUI
Victòria militar. Un 26 de gener de l’any 1641 les tropes catalanes van aconseguir vèncer les del rei castellà Felipe IV a la Batalla de Montjuïc, durant la llarga Guerra dels Segadors.
PEL FORAT DEL PANY
Falten diputats. Si avui es fes el ple d’investidura, Carles Puigdemont no seria president de la Generalitat. No perquè ho hagi impedit el Constitucional, sinó perquè ara com ara la majoria independentista només té 65 vots i empataria amb el bloc del 155 i els comuns en el cas que tots votessin en contra. Per guanyar, necessita els vots delegats dels quatre consellers exiliats. En principi, no hi ha d’haver problemes amb la delegació de vot d’Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, perquè el jutge ja ho va autoritzar per a la sessió constitutiva del parlament, però falta que s’accepti la delegació de vot dels quatre consellers a l’exili, cosa que decidirà la mesa. Puigdemont ja va anunciar que hi renunciava per afegir pressió a la seva investidura. Si no es volen córrer riscos, algun dels consellers a l’exili hauria de renunciar a l’acta de diputat, fet que no és descartable. I tot això, comptant que la CUP voti a favor, cosa que decidirà aquest dissabte.