02.05.2023 - 08:57
|
Actualització: 02.05.2023 - 13:11
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va participar el 18 d’abril en un sopar de conjura amb una cinquantena de fiscals conservadors –amb algunes cares molt conegudes– a l’hotel Claridge de Madrid. La reunió, segons que publica El País, va servir perquè tots els implicats s’animessin a fer front comú per a atiar una guerra contra el govern espanyol i algunes lleis que ha aprovat. Els fiscals van parlar de recuperar el delicte de sedició, de teories de la conspiració sobre les eleccions i de possibles aliances entre el PSOE i Bildu.
L’amfitriona de l’acte va ser Cristina Dexeus, presidenta de l’Associació de Fiscals i degana dels fiscals de l’Audiència de Barcelona. Fou l’encarregada de presentar el dirigent del PP, que va definir com un polític clau “que pot influir en reformes legislatives i, fins i tot, en un futur pot tenir capacitat de decisió per a millorar l’administració de justícia”. Així mateix, va afegir que compartia una frase de Feijóo pronunciada en una entrevista: “Se’m posa la pell de gallina quan sento l’himne d’Espanya.”
Un dels fiscals que va acaparar la paraula va ser Antonio Narváez, fins fa pocs mesos magistrat del Tribunal Constitucional. En el seu parlament va mostrar una afinitat absoluta amb Feijóo i va dir que volia que arribés a la Moncloa. “Personalment, dic que tant de bo i ja em significo. Ja no estic al Tribunal Constitucional i em puc significar com a ciutadà”, va afirmar. De totes maneres, va posar en dubte la fiabilitat dels processos electorals i va assenyalar directament l’empresa Indra.
Així mateix, Narváez, que actualment és fiscal de la sala del contenciós al Tribunal Suprem, va alertar sobre els problemes territorials a l’estat espanyol, especialment sobre Catalunya. Quan era membre del TC, el fiscal va ser recusat pels represaliats catalans i va ser apartat de les deliberacions de desenes de recursos. Finalment, també va avisar sobre la situació al País Basc. “Es va perfilant una estratègia de coalició amb Bildu, que és una organització filoterrorista, amb el suport del Partit Socialista Basc i el que queda de Podem”, va afegir.
D’una altra banda, l’ex-fiscal general de l’estat Consuelo Madrigal va carregar amb força contra la supressió del delicte de sedició i la reforma de la malversació: “Hi ha una perversió del procediment legislatiu […] A Espanya hi ha l’imperi del decret llei, però hi ha un altre problema més greu i és el de les proposicions de llei que es presenten i que es tramiten amb esmenes en què els desigs dels grups minoritaris es converteixen en llei.”
Madrigal va ser un dels quatre fiscals –al costat de Fidel Cadena, Javier Zaragoza i Jaime Moreno– que va portar l’acusació pels delictes de sedició i malversació en el judici contra el procés independentista al Tribunal Suprem.