[SONDATGES] Triple empat al capdamunt, entrada de l’extrema dreta, molts indecisos i els independentistes a les portes del 50%

  • Els últims dies de campanya electoral decidiran el partit guanyador i quin bloc obté la majoria absoluta de vots i escons

Alexandre Solano
12.02.2021 - 15:00
Actualització: 12.02.2021 - 15:05
VilaWeb

Quan falta menys d’una setmana per a les eleccions al Parlament de Catalunya, totes les opcions són possibles. Els sondatges, que a partir d’avui ja no es poden difondre, no han aclarit quin partit serà el guanyador ni tampoc si hi haurà majoria absoluta independentista. Això farà que les qüestions més importants de les eleccions siguin una incògnita fins al 14 de febrer mateix.

Un factor que marcarà el resultat de la votació és la participació. El baròmetre del CEO, publicat el 29 de gener, calculava que aniria a votar un 62% del cens, és a dir, un milió menys que a les darreres eleccions. Però els últims sondatges preveuen que encara serà menor, entre un 56% i un 61%. Això fa que el 50% +1 del total dels vots possiblement s’assolirà amb 1.600.000 vots o menys. Per tant, enguany la clau, més que la capacitat de convèncer, serà la de mobilitzar l’electorat afí.

Sobre el resultat, els sondatges preveuen que les forces independentistes obtinguin un suport similar al d’ara fa tres anys, entre 69 escons i 75 (el 2017 va ser de 70). Això que fa que els partidaris de l’estat independent siguin a pocs escons de perdre la majoria absoluta, però també amb possibilitats d’aconseguir més del 50% de vots.

Per partits, la pugna per ser la primera força és entre Junts, ERC i PSC, que s’alternen la victòria als sondatges. Entre les dues formacions independentistes, com que és probable que es revalidi la majoria absoluta, la victòria electoral pot significar també assolir la presidència de la Generalitat. En canvi, Salvador Illa necessitaria que els independentistes no tinguessin majoria i obtenir els vots de la resta de formacions, dels comuns fins a Vox.

Els indecisos seran clau per a dilucidar la formació guanyadora. El baròmetre del CEO indicava que un terç dels electors eren indecisos i la majoria dubtava entre votar ERC i votar Junts (7,3%), el PSC (4,3%) o la CUP (4,3%). Encara més recent, el sondatge de l’Ara calcula que una setmana abans de les eleccions un quart de la població no sap qui votar: majoritàriament dubten entre ERC i la CUP (9,3%) o entre ERC i Junts (9%). Per tant, aquests darrers dies de campanya decidiran les eleccions.

Les expectatives de la CUP també depenen en gran part dels indecisos, perquè molts dels votants potencials de la formació dubten sobre si votar-la o votar ERC. Amb Dolors Sabater al capdavant, tots els sondatges preveuen que obtindrà més que els 4 escons actuals, però alguns li’n donen 11 i alguns altres la meitat.

Les eleccions també resoldran el repartiment de vots entre PDECat i Junts. Els sondatges assenyalen que la gran majoria optarà per Junts i, en canvi, el PDECat tot sol i el Partit Nacionalista de Catalunya tindran unes opcions molt minses d’obtenir representació. No hi ha cap sondatge que prevegi que pugui entrar la resta de candidatures independentistes, com ara Primàries de Catalunya, el Front Nacional de Catalunya, el Moviment Corrent Roig i Suport Civil Català.

L’esfondrament de Ciutadans

El partit que perdrà més suport serà Ciutadans, que s’esfondrarà: pot passar de 36 escons a menys de 10. Això beneficiarà la resta de forces contràries a la independència. El PSC pot duplicar els 17 parlamentaris que té i ser primera força, el PP també sembla que millora resultats, malgrat que la tendència és a la baixa i pot obtenir els quatre actuals. I Vox entrarà per primera vegada al parlament segons tots els sondatges: pot arribar a ser quarta força amb 9 escons.

Finalment, els comuns ara mateix no mostren cap tendència gaire clara. Per una banda, els sondatges preveuen un resultat semblant al d’ara –8 escons–; per una altra, el CIS recull que més d’un 10% dels que els van votar el 2017 ara es decantaran pels socialistes, cosa que fa que el resultat del 14 de febrer no sigui gens clar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor