Un sondatge a estudiants de la Vall d’Aran revela un ús social preocupant de l’aranès

  • Per un 17,9% dels joves és la llengua familiar i només un 2,4% diu haver escrit l'última entrada a les xarxes en aranès

VilaWeb
Fotografia: Alexandre Solano

Redacció

19.10.2022 - 16:21

Un sondatge realitzada a cent vint-i-sis alumnes de quart d’ESO i primer de batxillerat de la Vall d’Aran ha revelat el “baix i preocupant” ús social de l’aranès. Mentre un 17,9% mostra que l’aranès és la llengua familiar i un 18,8% declara tenir l’aranès com a llengua d’identificació, només un 2,4% manifesta que l’última publicació en xarxes socials va ser en aranès. Sobre el coneixement de la llengua, els joves manifesten tenir un coneixement bo d’aranès, de gairebé un set sobre deu. Aquests sondatges s’han dut a terme dins el marc de les xerrades sobre diversitat lingüística que organitza el Consell d’Aran on s’ha detectat que en les relacions entre amics la llengua majoritàriament utilitzada és el castellà.

“Les dades obtingudes reflecteixen la delicada situació que travessa la llengua pròpia d’Aran, que fa temps que es troba al límit de la supervivència”, ha afirmat la síndica d’Aran, Maria Vergés, i ha afegit que “des del Consell General d’Aran es treballa sense descans per a aconseguir el finançament, recursos i reconeixement necessaris per a tractar de revertir aquesta situació”.

Entre les actuacions que la màxima institució aranesa duu a terme per a promoure l’ús i normalització de l’aranès, es troben aquestes xerrades sobre diversitat lingüística a l’Institut d’Aran.

Amb aquestes xerrades el Consell vol que els joves reflexionin sobre el seu important paper en el futur de l’aranès i tractar de motivar conductes que facin més present l’aranès en les seves relacions i xarxes socials. Es vol que els joves prenguin consciència de la situació de l’aranès i del procés de substitució lingüística.

Les sessions són a càrrec de Marc Piera, filòleg especialista en diversitat lingüística, que planteja exemples als estudiants per a convidar-los a reflexionar i debatre entre ells sobre el plurilingüisme i com les seves actituds són crucials per a la supervivència de l’aranès. Entre diferents temes, a la xerrada es qüestiona als joves per què no publiquen en aranès en xarxes socials com Instagram o Tiktok, mostrant-los que això els faria únics i diferents davant una majoria que competeix en llengües més parlades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor