Són un perill per a la democràcia, els moderats?

  • El politòleg David Adler presenta un estudi insòlit en què afirma que els votants de centre són refractaris a la democràcia

VilaWeb

Redacció

26.05.2018 - 22:00

El jove politòleg de la Universitat d’Oxford David Adler ha publicat aquesta setmana un interessant article al New York Times (basat en un treball [pdf] més extens) en què defensa una tesi molt poc habitual: els votants amb actituds més antidemòcrates no són ni d’extrema dreta ni d’extrema esquerra, sinó al centre. L’article es titula Els centristes són els més hostils a la democràcia, no pas els extremistes i es fonamenta en dos grans estudis fets a Europa i els Estats Units: el World Value Survey (del 2010 al 2014) i  l’European Values Survey (del 2008), que recullen l’opinió de ciutadans de més de cent països. La conclusió que en treu Adler després d’haver-ne buidat la informació és xocant: els moderats, els centristes, són els més refractaris i recelosos amb el sistema democràtic.

Així doncs, en països com Suècia, Austràlia, Nova Zelanda, Espanya, o els Estats Units, els votants de centre que creuen que triar lliurement un líder és essencial per a una democràcia són menys que els votants d’extrema dreta o d’extrema esquerra que també ho pensen. Això mateix també passa si hom demana si la protecció de drets civils és essencial. De fet, a Amèrica, el 40% dels votants de centre creuen que calen a líders forts, contra el 28% de l’extrema dreta.

Amb mots de l’autor de l’estudi: A Europa i a l’Amèrica del Nord, el suport a la democràcia decau. Per explicar aquesta tendència, el sentit comú assenyala els extrems polítics: l’extrema esquerra i l’extrema dreta estarien disposades a superar les institucions democràtiques per aconseguir un canvi radical (…) Ara, les xifres indiquen que aquest no és el cas. I ens fan veure que, quan les democràcies occidentals cauen en la disfunció, cap grup no és immune a l’atractiu de l’autoritarisme, i encara menys els centristes, que prefereixen un govern fort i eficient abans que una política democràtica desordenada (…) Del Brasil i l’Argentina a Singapur i Indonèsia, els moderats de classe mitjana han encoratjat transicions autoritàries per aportar estabilitat i creixement. Això mateix, podria passar en democràcies madures com Gran Bretanya, França i els Estats Units?’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor