18.10.2021 - 19:34
|
Actualització: 18.10.2021 - 20:50
Som Energia ha anunciat que vol reforçar la seva liquiditat amb aportacions de capital per part dels socis per a poder afrontar les dificultats de tresoreria que té a causa de l’escalada de preus de l’energia al mercat majorista. Per això a partir de dijous, 21 d’octubre, els socis podran fer aportacions voluntàries, en dos períodes diferents segons la quantitat que hi aportin. Durant la primera setmana, del 21 al 27 d’octubre, es faran les aportacions d’un mínim de cent euros i un màxim de cinc mil, en quantitats múltiples de cent. A partir del 28 d’octubre, es faran les d’import superior, amb un topall màxim de 100.000 euros. L’interès anual de l’aportació és de l’1%.
L’objectiu inicial és d’arribar a 10 milions d’euros. Així i tot, no renuncien a arribar a 15 milions d’euros, quantitat que els permetria de tenir més independència econòmica i, quan la situació es normalitzi, impulsar més projectes de generació renovable.
Tres factors que originen tensions a la tresoreria
La cooperativa explica que, tot i els problemes de tresoreria originats per aquesta situació excepcional, té bona salut econòmica perquè no té deutes i el balanç és sanejat, però que ha augmentat considerablement la quantitat de diners que necessita per avançar a diversos organismes per poder acomplir la seva activitat.
Segons que expliquen, les dificultats provenen de tres factors. En primer lloc, l’augment de preus de l’electricitat fa créixer notablement la quantitat de diners que han de pagar per proveir-se de l’energia que comercialitzen, i això ha causat un desequilibri excepcional en la tresoreria de la cooperativa a curt termini. D’una banda, els pagaments del cost de l’energia han pujat sobtadament (les liquidacions són setmanals) i, d’una altra, els cobraments continuen essent a un o dos mesos vista. La comercialitzadora fins ara avançava menys d’un milió d’euros i actualment preveuen que n’hauran d’avançar quatre milions.
En segon lloc, també han augmentat les garanties que han de dipositar per comprar l’energia (mecanisme requerit pel mercat elèctric). D’un milió d’euros han passat a cinc milions.
I en tercer lloc, la majoria dels contractes es fan amb un IVA del 10%, mentre que la compra de l’energia es continua fent a un 21%. Això també els perjudica, perquè no poden recuperar la diferència fins al cap d’uns quants mesos. A final d’any, preveuen que la hisenda espanyola els haurà de tornar prop de deu milions d’euros.
Pep Puig: “Si volem rebentar el mercat dels oligopolis, la millor manera és posar-se fotovoltaiques”
Les condicions de les aportacions són les aprovades per l’assemblea general del 2021. L’interès anual de l’aportació és de l’1%. El període d’aportacions restarà obert fins a aconseguir la quantitat establerta i s’hi podrà participar per ordre d’inscripció.