07.11.2024 - 21:40
|
Actualització: 08.11.2024 - 12:42
Algemesí és, probablement, el poble de la Ribera Alta més damnificat per la gota freda. Els llauradors de Sueca (Ribera Baixa) treballen de valent ja de bon matí per buidar amb tractors el carrer de la Muntanya, on es van acumular tones i tones d’escombraries i cotxes. És una de les vies principals del poble i acaba a la plaça Major, coneguda per les emocionants muixerangues davant la basílica durant les festes de la Mare de Déu de la Salut. També han contribuït a netejar el pas inferior de les vies del tren perquè hi puguen circular els serveis d’emergències.
Tot i el treball incansable dels centenars de voluntaris que acudeixen a les zones afectades amb pales i graneres, aquestes tasques requereixen maquinària pesant. Parlem amb Nando Durà, un reconegut llaurador suecà que cultiva taronges i arròs a l’Albufera, i que ha anat compartint i explicant a les xarxes socials la faena que feien els tractoristes. Van començar dijous mateix a l’Horta Sud, i van desembossar, per exemple, el túnel entre Alfafar i Benetússer. Van prendre la iniciativa arran de la crida d’un company de Massanassa. “Els feia falta gent per a traure cotxes de qualsevol lloc, perquè allò era un desastre. Aleshores, agafàrem els tractors i ens n’anàrem sense pensar-ho”, diu. Quan va arribar-hi, tingué una sensació de desolació: “No tinc paraules per a descriure-ho.”
View this post on Instagram
Amb la voluntat d’ajudar els pobles i els veïns, una cinquantena de llauradors ixen cada dia de Sueca amb tractor i es reparteixen allà on cal. De fet, Durà ha coordinat llauradors de més pobles, com ara una columna de quaranta tractors d’Utiel. De primeries, havien d’anar a Paiporta, però la delegació del govern espanyol no va permetre que la Guàrdia Civil els escortàs per la A-3 per poder anar més de pressa. Es van quedar prop de Sot de Xera (Serrans), on van ajudar a refer camins per a poder entrar a les casetes que encara hi havia incomunicades. Ara han aconseguit d’arribar fins a Paiporta per camins secundaris i ja hi treballen.
A més, gràcies a la difusió que fa Durà a les xarxes socials, li arriben missatges de gent de molts llocs del país i de l’estat espanyol que té maquinària pesant i que s’ofereix a venir a buidar els carrers. I no són els únics. Hi ha més llauradors que s’han organitzat de manera independent, com ara els de les comarques del nord per ajudar a Catarroja (Horta Sud), els de l’Horta Nord a la Torre (València), i els de Bétera (Camp de Túria) a Sedaví (Horta Sud). L’agraïment dels veïns és infinit.
Com funcionen?
La faena dels llauradors ha estat fonamental per a buidar carrers i obrir pas als serveis d’emergències. “Quan ens veuen arribar, se’ls il·luminen els ulls”, diu Durà. A peu del carrer de la Muntanya, els bombers forestals treballen conjuntament amb els llauradors per a carregar i descarregar camions. “Arribem i diem: ‘Nosaltres podem fer açò, açò i açò. On voleu que ens posem?’ ‘Ací, allà.’ Ells ens indiquen on posar-nos, nosaltres inspeccionem el terreny, ens coordinem, i a treballar”, explica. Com ell mateix diu, els llauradors estan fets a treballar. Hi ha un tràfec constant: un llaurador col·loca el remolc i les màquines el carreguen. Una vegada ple, se’n va a buidar-lo i el tractor que segueix a la cua es posa al lloc pocs segons després. I així, sense pausa. Nando Durà s’atura tan sols per atendre amb paciència les càmeres de televisió que s’interessen per la solidaritat dels llauradors. Cal dir, a més, que la Muixeranga d’Algemesí contribueix amb els llauradors pagant i subministrant gasolina als tractors.
View this post on Instagram
Per acabar, Nando fa una crida a la solidaritat envers els llauradors que també han estat perjudicats pels aiguats. “Jo encara no he anat a veure ni els meus camps, perquè crec que açò és més important. Alguns companys sí que ho han perdut tot. A la Unió Llauradora hem obert una campanya de donacions exclusivament per a aquesta gent que ho ha perdut tot i ha de començar de zero. Si la gent vol ajudar-nos en alguna cosa, que ajude aquesta gent. Nosaltres coordinarem eixes ajudes per a donar-les íntegrament als qui ho han perdut tot.” Els llauradors no necessiten ajuda en les tasques de neteja, però sí que en necessiten per a poder tornar a la faena al camp i continuar alimentant milers de valencians.
Quan deixem Algemesí, encara treballen els tractors al carrer de la Muntanya, cada vegada més buit d’escombraries, i els veïns comencen a veure la llum.