01.08.2020 - 18:07
El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha dit que liquidació definitiva del sistema de finançament autonòmic de 2018 assigna al País Valencià un total de 1.825,6 milions d’euros. Una xifra que, si s’hi afegeixen els recursos assignats pel model de finançament, suposa que cada valencià rep 2.494 euros, fet que manté el País Valencià ‘a la cua’ de l’estat espanyol. ‘El finançament per càpita que reben els valencians és un 8,2% menor que la de la mitjana i se situa un 27% per sota de la que la rep la regió millor finançada’, ha dit Soler.
El conseller ha lamentat que l’actual model ‘continua generant importants diferències de finançament per habitant entre les comunitats de règim comú i això no és just’. ‘A Espanya no pot haver-hi ciutadans de primera i ciutadans de segona, tots tenim els mateixos drets’, ha reclamat Soler. Segons que ha dit, som ‘davant una situació insostenible’, que s’agreuja ‘si tenim en compte l’actual conjuntura en la qual ens trobem, fent front a la crisi econòmica posterior a una pandèmia’. És per això que ha denunciat que ‘l’infrafinançament limita la capacitat de reacció de l’administració valenciana per a la recuperació’.
Soler ha realitzat aquestes declaracions l’endemà de conèixer les xifres de la liquidació dels recursos del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú de 2018. La liquidació del sistema de finançament es duu a terme dos anys després, per la qual cosa aquests ingressos es perceben en 2020, ha informat la Generalitat en un comunicat
El conseller ha lamentat que amb un finançament igual a la mitjana espanyola el País Valencià rebria 1.100 milions més, i que ‘si tingués el mateix finançament que la regió millor finançada tindria 4.500 milions més’. Les xifres de la liquidació definitiva de 2018 ‘confirmen la bretxa’ en l’assignació de recursos del sistema de finançament al País Valencià, respecte a la mitjana de les comunitats autònomes de règim comú, i que oscil·la tots els anys entorn dels 1.300 milions.
‘És per això que malgrat gastar menys que la mitjana, continuem generant dèficit per la falta d’assignació de recursos del sistema, que es converteix en deute’, ha recalcat Soler. El conseller ha afegit que ‘l’infrafinançament històric explica el 45% de l’actual deute valencià des del 2002’, un percentatge que s’eleva fins al 70%, si es considera que el problema de l’infrafinançament del País Valencià té el seu origen molt abans.
Segons el conseller, les dades ‘posen de manifest la imperiosa i inexcusable necessitat de modificar el sistema de finançament autonòmic perquè estigui basat en els principis de suficiència, amb una reordenació vertical dels recursos; el d’equitat, amb una distribució horitzontal entre les autonomies, atenent principalment el criteri de població, perquè les persones són les destinatàries d’aquests serveis essencials; i el de corresponsabilitat fiscal’. Soler també ha demanat de disposar d’un fons d’anivellament transitori fins a la posada en funcionament del nou model de finançament. Així mateix, ha reclamat el finançament estatal corresponent a Sanitat i Dependència al pressupost espanyol de l’any vinent.
Ingrés de la part pendent de la liquidació i del fons covid-19
Dels 1.825,65 milions d’euros que corresponen al País Valencià per la liquidació del model de 2018, la Generalitat va poder disposar de forma anticipada del 50%, que el govern espanyol va avançar a l’abril a les comunitats autònomes que el van sol·licitar per a fer front a l’augment de la despesa sociosanitària en el pitjor moment de la pandèmia.
Així, amb l’ingrés fet dijous, dels recursos pendents de la liquidació de 2018 i els 449,6 milions del primer tram sanitari del fons covid-19, la caixa de la Generalitat va rebre un total de 1.350,66 milions d’euros abans de la fi de juliol.