18.01.2018 - 11:17
|
Actualització: 18.01.2018 - 15:15
Societat de Taxació considera que el ‘timing’ que ha de passar perquè una determinada crisi tingui un impacte directe en el mercat immobiliari ha de ser com a mínim d’un any i a condició que la conjuntura d’incertesa es mantingui en aquest període. A partir d’aquesta tesi, la incertesa política catalana en l’últim trimestre del 2017 no ha tingut ‘encara’ un impacte directe en la recuperació dels preus del mercat immobiliari català.
En declaracions a l’ACN, César Hernández, director d’Anàlisi de Mercats de Societat de Taxació, recorda que l’informe publicat el 2 de gener passat s’observava que la ciutat de Barcelona és la població espanyola on més creixen els preus de tot l’estat espanyol i justament en el segons semestre, en el moment de major incertesa política, és quan més han crescut, entorn del 10%, fins a situar-se en 3.865 euros el metre quadrat, el preu més alt de tot l’estat espanyol .
Hernández recorda que el 2017 ha estat un any ple d’incerteses (el Brexit, la presidència de Donald Trump o la crisi a Corea) que contràriament a les prediccions anunciades no han provocat cap ‘desastre’ en l’economia mundial ni en el mercat immobiliari espanyol que ho ha ‘absorbit de manera força raonable’.
‘Paralització’ d’alguns projectes de compra de terrenys
El cap del departament d’Anàlisi de Mercats assegura que, de moment, en el mercat immobiliari català només se sap que uns quants promotors immobiliaris han decidit ‘paralitzar’ algunes compres de terrenys urbanitzables a Catalunya. Si aquesta decisió acaba sent una opció definitiva sí que podria haver algun tipus d’incidència en el mercat i en la recuperació dels preus immobiliaris. ‘Però ara per ara, això només està aturat i en cap cas s’ha fet un moviment de desinversió definitiva’, assegura.
Les declaracions de César Hernández coincideixen en la presentació de les previsions per al sector immobiliari per aquest any 2018 que Juan Fernández-Aceytuno, conseller delegat de Societat de Taxació ha fet aquest dijous a Madrid. Hernández ha subratllat que en aquest moment el mercat immobiliari es troba en una conjuntura favorable de recuperació de preus. En el segon semestre del 2017, les 358 localitats espanyoles que formen part de la base dels estudis d’aquesta empresa han vist com en totes elles els preus dels pisos registraven increments, cosa que no passava des de l’inici de la crisi. El camí de la recuperació encara té un llarg recorregut perquè els preus encara estan lluny de la franja de màxims que es van registrar abans de l’esclat de la bombolla immobiliària.