25.01.2024 - 17:24
|
Actualització: 25.01.2024 - 17:40
Joan Andreu, soci del Reial Club Deportiu Mallorca, ha enviat una carta al president de l’entitat, Andy Kohlberg, per a denunciar l’exclusió del català als marcadors digitals a l’estadi de Son Moix.
Aquesta és la magnífica carta que el soci @JoanAndreu72 ha tramitat avui a la Presidència del @RCD_Mallorca per la reculada del català al nou vídeomarcador de Son Moix.
Llegiu-la i compartiu-la, és impecable.
Les queixes funcionen, sobretot si es fan com toca: va, fem-la córrer! pic.twitter.com/b7Odw9DO8J— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) January 25, 2024
Ahir, en el partit de copa contra el Girona el conjunt de les Illes es va imposar per 3-2 i va certificar el pas a les semifinals de la competició. Durant el partit es van estrenar els nous marcadors digitals, en què apareix tan sols text en espanyol, a diferència dels anteriors.
“El motiu d’aquesta carta és expressar la meva queixa en referència a la retolació en castellà dels marcadors digitals del nostre estadi els dies de partit. Fins a la darrera renovació infogràfica, que aplaudesc per la seva factura espectacular, la retolació havia estat sempre en català“, comença dient Andreu.
“Moltes altres coses que heu fet recentment, com la identificació del club amb els dimonis o els balls de boleros a la festa d’inauguració de la remodelació de l’estadi són passes bones, molt bones, però aquí consider que hem reculat“, continua.
I afegeix: “Com a abonat ininterrompudament del club des de la meva infantesa fins ara que tenc més de cinquanta anys, per a mi ha estat un disgust i quasi diria que una ofensa, veure com la llengua pròpia de Mallorca ha perdut un espai en la comunicació pública del nostre club”.
I recorda: “El català és un patrimoni valuosíssim històric per a tots els ciutadans d’aquesta illa. Té un arrelament a Mallorca des del segle XIII, i crec que hem de fer un esforç col·lectiu per mantenir-la tant més sana i viva com sigui possible. És ben cert que el club té una massa social diversa i hi ha socis que tenen com a llengua pròpia el castellà, l’anglès o l’alemany. I tots som mallorquinistes, i tots feim el Mallorca, però el català és una llengua vulnerable devora aquestes altres“.
En aquest sentit, acaba la carta traçant un símil entre la situació lingüística i la futbolística. “El català no serà mai el Madrid o el Barça, no guanyarà la lliga de les llengües, però si entre tots la cuidam, la respectam i feim les coses ben fetes, el català pot ser com el Mallorca i jugar a la primera divisió de les llengües i no passar pena per baixar a Segona. Però per això cal una implicació col·lectiva i la societat esportiva que tu presideixes pot posar el seu granet d’arena, petit, però important”, escriu.
En declaracions a VilaWeb, Andreu ha explicat que encara no havia rebut cap resposta del club, però que li agradaria que la carta servís d’exemple i que el club rectifiqués.
Després d’haver publicat la carta a Twitter, més socis s’han afegit a la petició d’Andreu. “La repercussió m’ha sorprès una mica però me n’alegro molt de veure el suport de molta gent, inclosos molts abonats i seguidors del Mallorca”, diu.
La nostra llengua hauria de ser la que faci servir el @RCD_Mallorca.
Me sum a la teva petició. https://t.co/0SAeEvnUbP— Xisco Brownie (@xisco_brownie) January 25, 2024
També voldria sumar a n'aquesta iniciativa com abonat de fa anys què soc!!! 💪🖤❤️
— Ciutadà Balear (@BalearCiutada) January 25, 2024
Aquí, l'abonat 1579, tot el meu suport a n'aquesta petició! 💪🏻💪🏻
— josepamca (@josepamca) January 25, 2024
També ha fet costat a la petició la Plataforma per la Llengua, que ha demanat per Twitter al club “que la nova imatge gràfica dels videomarcadors vagi en consonància amb la bona feina que fa amb la megafonia, la música al descans i part de contingut a xarxes”.
👅 Ens adherim a aquesta iniciativa en defensa de la llengua a l'Estadi Mallorca Son Moix.
🖥️ Demanam al @RCD_Mallorca que la nova imatge gràfica dels videomarcadors vagi en consonància amb la bona feina que fa amb la megafonia, la música al descans i part de contingut a xarxes. https://t.co/LWZIX3KZWp
— Plataforma per la Llengua Illes Balears (@PLlenguaIlles) January 25, 2024