23.04.2019 - 01:50
|
Actualització: 23.04.2019 - 10:59
Durant setmanes el judici contra el procés ha estat pràcticament monopolitzat per les declaracions d’agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil que van intervenir a Catalunya durant els dies clau de la tardor republicana de 2017. Avui, després de la declaració d’un agent de la policia espanyola que no va poder comparèixer el 10 d’abril, començarà una nova etapa de compareixences de polítics, alts càrrecs del govern i dirigents d’Òmnium Cultural i l’ANC.
Després de l’agent de la policia espanyola amb TIP 104.394, declararan: David Badal, administratiu de la Direcció de Serveis del Departament de Treball; Josep Maria Cerveró Plubins, soci de l’ANC i d’Òmnium que va participar en l’enganxada de cartells el 25 de setembre a Badalona; Joan Vidal de Ciurana, ex-secretari del govern; Pere Aragonès, vice-president i ex-secretari d’Esconomia; Jordi Jané, ex-conseller d’Interior; els agents dels Mossos d’Esquadra 1903 i 2481; Meritxell Ruiz, ex-consellera de Presidència; Jordi Baiget, ex-conseller d’Empresa; i Albert Batlle, ex-director dels Mossos d’Esquadra.
El vice-president Pere Aragonès va presentar un escrit davant el Tribunal Suprem espanyol sol·licitant que el n’eximís, però com no va rebre resposta s’ha desplaçat fins al Suprem. Adduïa que manté la condició d’investigat pel jutjat d’instrucció 13 de Barcelona i que, per tant, s’acolliria al dret de no respondre a les preguntes. La qüestió és que, per la condició d’aforat, el jutjat 13 no l’ha processat i s’ha inhibit en favor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que no ha obert causa formal contra ell, per la qual cosa la seva situació processal actual és confusa.
Demà la sessió començarà amb les compareixences dels dirigents d’Unipost. Són citats a declarar el director financer, Xavier Barragán; el president, Anton Raventós; i el cap de la delegació a Catalunya, Rafael Ramírez. Després hi ha citats Albert Donaire, coordinador de Mossos per la República; el portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena; l’ex-presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència Neus Lloveras; l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé; i l’ex-cap de protocol de la conselleria d’Economia Anna Teixidó. També hi havia d’acudir el conseller d’Afers Exteriors, Alfred Bosch, però finalment les defenses que l’havien cridat n’han desestimat el testimoniatge.
Dijous Manuel Marchena ha citat els membres del Diplocat Jacint Jordana, Antoni Millet i Daniel García; Gerardo Pisarello, tinent batlle de Barcelona; la batllessa de Sant Vicenç dels Horts, Mayte Aymerich; l’ex-director d’Unesco Catalunya, Félix Martí; el president de la Fundació Marianao, Xavier Pedrós; els membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional Enoch Albertí i Joan Vintró; i els fundadors d’En Peu de Pau Rubèn Wagensberg i David Fernàndez.
A la tarda hi ha citats l’ex-diputat de Junts pel Sí Jordi Orobitg; el senador d’ERC Bernat Picornell; la secretària d’Oriol Junqueras i de Pere Aragonès, Sílvia Sàbat; l’ex-secretari general de Vice-presidència i d’Economia i Hisenda Lluís Juncà; els senadors d’ERC Joaquim Ayats, Miquel Àngel Estradé; els ex-diputats de Junts pel Sí Teresa Vallverdú i Eduardo Reyes; el diputat d’ERC al congrés espanyol Xavier Eritja; el regidor d’Altafulla Jordi Molinera; i el batlle de Prats de Lluçanès Isaac Peraire.
Han decaigut de la llista de testimonis perquè són investigats en unes altres causes la intendenta Teresa Laplana; el director general de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Francesc Sutrias; l’ex-director d’estratègia i innovació del CTT Josuè Sallent; l’ex-secretari d’Hisenda Lluís Salvadó; i la directora general de T-Systems, Rosa María Rodríguez Gurtó.