01.08.2015 - 13:00
|
Actualització: 01.08.2015 - 19:46
El Cogul (ACN).- El conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul (Garrigues) s’ha obert aquest dissabte al públic. És un dels conjunts rupestres més importants i coneguts de la península ibèrica i Patrimoni Mundial de la Humanitat. Com a testimoni de l’ús que l’home va fer d’aquesta cavitat durant uns 5.000 anys, des d’avui s’hi poden veure diversos gravats i pintures, entre els quals destaca una escena que sovint s’ha interpretat com la representació d’un ball fàl·lic o de fertilitat. Un matrimoni de Madrid amb la seva filla, de vacances a Catalunya, han estat els primers visitants. El Centre estarà obert cada dia excepte els dilluns. Les visites guiades avui són gratuïtes i a partir de demà costen 2 euros i mig.
En total hi ha 42 figures pintades i 260 signes gravats. La declaració de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, l’any 1998, va fer que es comencés a gestar la construcció d’un centre d’interpretació. El 2008 es va netejar el jaciment i el 2010 es va acabar la construcció de l’edifici, amb una inversió de més d’un milió d’euros, però no hi havia pressupost per llum ni per contractar un guia.
Cinc anys després i amb la voluntat de convertir la Roca dels Moros en un referent patrimonial català i garantir-ne la seva visita pública, el passat mes de març l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del departament de Cultura, l’Ajuntament del Cogul i el Consell Comarcal de les Garrigues van posar les bases per a la gestió conjunta del recinte patrimonial, que ara permeten la seva visita. A partir del mes d’octubre, un cop executada l’obra de connexió a la xarxa elèctrica, s’obrirà el centre d’interpretació annex al conjunt patrimonial i es dotarà de tots els serveis necessaris per a la visita.
El conjunt pictòric es pot visitar durant el mes d’agost de dimarts a diumenge de 10h a 14h i de 15.30h a 18.30h. Durant la resta de l’any, l’accés a les pintures rupestres es podrà fer durant els caps de setmana en horari de matí. Per visitar el jaciment fora de l’horari habitual, caldrà reservar prèviament. L’accés al recinte es farà sempre amb visita guiada a càrrec d’un historiador.
Un matrimoni de Madrid amb la seva filla han estat els primers visitants de les pintures rupestres. Estan de vacances a Catalunya i han aprofitat que aquest dissabte eren per la zona per visitar el Cogul. El David Parra és professor d’Història i l’Olga Sánchez, arqueòloga. “Les pintures es veuen perfectament, està molt ben cuidat i no ha patit vandalisme”, han destacat.
Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul
Amb motiu de l’obertura al públic del jaciment, el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona (MAC) exposa, des d’aquest divendres, la mostra ‘Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul’, un recorregut per la prehistòria de Catalunya a través de les pintures i gravats que conformen el conjunt pictòric de la Roca dels Moros.
Paral·lelament, els artistes Antun Kojtom, Arbey Rivera i Fausto Espejel proposen diversos projectes de creació artística contemporània sota el nom Ritual de Origen i Ofrena i Invocació, inspirats en les pintures rupestres del Cogul, que representen una innovació en la percepció del coneixement artístic i una aportació a la nova creativitat plàstica Els projectes s’exposen també al MAC Barcelona fins l’11 de setembre.