15.12.2023 - 21:40
Fa un any que Smiley, la comèdia romàntica basada en l’obra homònima de Guillem Clua, va irrompre al catàleg nadalenc de Netflix i va convertir-se en tot un fenomen: es va situar entre les deu sèries més vistes de la plataforma. La minisèrie, que explica la història d’amor entre en Bruno (Miki Esparbé) i l’Àlex (Carlos Cuevas), portava a la petita pantalla la reeixida obra de teatre de Clua estrenada el 2012 a la Sala Flyhard de Barcelona. Tot i haver-se estrenat en un teatre amb tan sols quaranta localitats, Smiley va aconseguir ben aviat representar-se al Teatre Capitol i el Teatre Lliure de Barcelona, i més endavant va fer el salt internacional: s’ha traduït a uns quants idiomes i s’ha representat a teatres de tot el món. Ara la segona part de Smiley torna al teatre d’una manera molt especial: amb els actors originals que van encarnar per primera vegada en Bruno (Albert Triola) i l’Àlex (Ramon Pujol) i amb tan sols quinze funcions.
La reestrena de ‘Smiley: després de l’amor’
El 2020, Guillem Clua va presentar la segona part de Smiley, titulada Smiley: després de l’amor, al Teatre Aquitània de Barcelona. En aquesta seqüela, es mostra la relació entre l’Àlex i en Bruno vuit anys després, quan ja són a punt d’arribar a la quarantena. Així i tot, l’arribada de la covid, que va afectar de ple el món de la cultura amb mesures que obligaven a reduir a la meitat la cabuda dels equipaments culturals, va fer que no la pogués veure tanta gent com s’esperava. “El temps que va estar programada va anar molt bé. Però ens van cancel·lar les funcions dues vegades, hi havia restriccions d’aforament, de confinament municipal, la gent no podia venir de fora de Barcelona… I llavors, tot i que l’obra va anar bé tenint en compte les circumstàncies, hi va haver molta gent que es va quedar sense veure-la”, explica Clua. Ara, coincidint amb Nadal, ha cregut convenient de reestrenar-la al seu lloc d’origen, el teatre –en aquest cas, a la Villarroel de Barcelona– i amb els actors originals: Ramon Pujol i Albert Triola. Una reestrena especial, amb una temporada nadalenca de tan sols quinze funcions a l’Off de la Villarroel. A partir d’avui, i fins el 21 de gener, es podrà veure els dimarts a les 20.00 i els caps de setmana a les 12.30. “Això de fer les obres els cap de setmana al matí vam descobrir-ho durant la pandèmia i em va encantar. Vas al teatre i, després, a fer el vermut, te’n vas a dinar…”. Per a les dues primeres funcions, ja s’han venut gairebé totes les entrades, però independentment de l’èxit que pugui tenir aquesta reestrena, Clua té clar que no vol continuar-la. “Volem que sigui una cosa molt especial i única, que serveixi de comiat d’aquesta segona part.” Però és un adeu relatiu, perquè està convençut que Smiley: després de l’amor també viatjarà pel món, com va passar amb la primera part. “I ja veurem si més endavant se n’ha de fer una tercera…”, deixa anar.
Malgrat l’èxit de la primera part a Netflix, la plataforma de moment no s’ha pronunciat sobre si renovarà amb la segona o no. En aquest sentit, Clua argumenta que Netflix no tanca mai la porta del tot. “Netflix ha dit que ara per ara no ho veu, perquè la primera temporada funciona molt bé com a minisèrie. També és veritat que jo vaig trigar vuit anys a fer una seqüela, per això també em van dir que, quan aquests personatges tinguin quaranta anys, potser serà el moment de fer-la”, riu.
Així i tot, per a ell ha estat molt gratificant tornar als escenaris amb Pujol i Triola, després de tant de temps. “És molt bonic, perquè és com retrobar-te amb la família. Ells van parir l’Àlex i en Bruno. A vegades, ells coneixen els personatges més que no pas jo.” I afegeix: “Normalment, hi ha una feina de construcció dels personatges per a entendre qui són, però, en aquest cas, no ha calgut, perquè aquest procés ja el teníem fet. Ja sabem com funcionen els personatges, quina química tenen, i es creen unes dinàmiques molt personals i molt úniques que fa que funcioni molt bé. Aquest retrobament ha estat un regal per a tots.”
Una segona part renovada
Tot i que tan sols fa tres anys de l’estrena de Smiley: després de l’amor a l’Aquitània, Clua reconeix que ha hagut de fer algunes modificacions en el text original. “L’humor és una cosa que es renova molt ràpidament, i la manera d’entendre l’amor, també. Ja no podem escriure comèdies romàntiques com les dels anys noranta. Hi ha acudits que deixen de tenir gràcia molt ràpidament. Per això has d’estar sempre atent, perquè l’humor és perillós: et pot esclatar a la cara un acudit sense que te n’adonis.”
Les referències cinematogràfiques de films nadalencs com Love Actually o Cuento de Navidad no han deixat de ser-hi. Per què les grans comèdies romàntiques sempre arriben per Nadal? Clua ho té clar: “El temps ho demana. És un homenatge a les pel·lícules de Nadal. És la temporada de l’amor, ens agradi o no. És quan se suposa que ens hem de reunir amb la família i estimar-nos. És un clixé, però és cert que sempre hi ha el cuquet a dins que ens fa estar més sensibles o més oberts a aquest tipus d’històries. M’agrada Nadal.”