Troben una sitja del segle I dC i restes dels ibers al jaciment romà dels Padrets de Blanes

  • El consistori preveu d'obrir un centre d'interpretació per Setmana Santa

VilaWeb

ACN

17.12.2024 - 15:05
Actualització: 17.12.2024 - 17:55

Els arqueòlegs han trobat una sitja del segle I dC al jaciment romà de la Penya dels Padrets de Blanes (Selva) en la darrera campanya d’excavació. És un espai per a emmagatzemar el gra i té un diàmetre màxim de 150cm. Per altra banda, s’han documentat unes restes dels ibers en una part del jaciment romà. Ara caldrà estudiar si el jaciment és més antic del que es preveia en uns inicis, una vegada es concreti ben bé què són aquestes restes dels ibers. En paral·lel a les excavacions, l’Ajuntament de Blanes preveu d’obrir un espai d’interpretació al costat del jaciment per Setmana Santa. En aquest nou equipament, s’hi mostraran algunes de les peces que han trobat durant les excavacions que s’han fet aquests darrers anys.

Blanes tancarà aquesta setmana la tercera campanya que es fa d’excavació al jaciment romà de la Penya dels Padrets. És una població que sembla que es va fundar al segle I aC i que va entrar en desús al segle I dC. En aquesta campanya, s’hi ha trobat una sitja de grans dimensions. És la primera que troben en tot el jaciment i, segons el director científic de la campanya, Joan Llinàs, ha detallat que a l’interior hi havia “molts objectes de ceràmica i vidre de gran valor”. Això permetrà d’estudiar més bé la població que hi havia.

És un espai que segurament es va fer servir per a emmagatzemar gra a l’antiga Blandae, amb un diàmetre màxim de 150cm. En el moment que va entrar en desús, però, aquesta sitja es va convertir en un abocador, com habitualment passava. Això ha permès que a dins d’aquest espai es mantinguessin peces que ara s’hauran d’estudiar detingudament. Per altra banda, Joan Llinàs ha detallat que per primera vegada han descobert que el jaciment podria tenir un origen anterior al segle I aC. Això es deu a la troballa d’una rasa que seria de l’època ibèrica. Llinàs ha detallat que el primer estudi els havia permès de “detectar presència humana” prèvia al jaciment romà.

El director arqueològic ha explicat que ara caldria estudiar de què es tractava aquesta estructura, que podria ser una trinxera o una fossa, i quina relació tenia amb la part romana. També caldrà concretar-ne l’origen, que pot situar-se entre el segle II i III aC. La rasa es troba sota l’edifici C que hi ha al jaciment i discorre en direcció nord-sud.

Més enllà d’aquesta troballa ibèrica, la campanya ha permès d’excavar la totalitat dels edificis B i C. Ara el jaciment ja té tres construccions totalment excavades. També s’ha trobat un nou tram del carrer cardo, el principal, on hi havia restes d’infrastructures de sanejament de l’aigua. A més, en l’edifici B s’han trobat sis dolia, que són recipients de ceràmica per a contenir líquids a les parets sud i est. Això permet d’identificar aquest espai com una taverna romana. En aquest edifici hi havia dos espais de planta quadrada de quaranta metres quadrats de superfície.

Espai d’interpretació

En paral·lel a les excavacions, l’Ajuntament de Blanes preveu d’obrir un espai d’interpretació al costat del jaciment. És un museu on els visitants podran veure algunes de les peces que s’han extret dels Padrets i que explicaran els orígens de la ciutat romana. Un espai que preveuen que obri per la Setmana Santa. D’ençà d’aleshores, els visitants podran veure l’espai d’interpretació i posteriorment completar-ho amb la visita al jaciment. El centre s’ubicarà a l’antic Centre Cultural dels Padrets i la rehabilitació tindrà un cost de vint-i-cinc mil euros.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor