Sitges es converteix en el primer gran aparador de Sant Jordi

  • La primera Vila del Llibre de la localitat és rebuda amb màxim optimisme pels editors · Omplirà d’activitats per a grans i petits la vila del Garraf

VilaWeb
Sebastià Bennasar
15.04.2021 - 21:50
Actualització: 15.04.2021 - 23:25

Sitges es convertirà aquest cap de setmana en la capital literària del país (amb permís de Barcelona i el festival Món Llibre dedicat a la literatura infantil i juvenil), gràcies a la primera Vila del Llibre que es farà en aquesta ciutat del Garraf. El confinament comarcal no hauria de ser excusa per a no aconseguir un gran èxit de públic i vendes de llibres, tot i que evidentment s’hi trobarà a faltar enormement el salconduit cultural. La Vila del Llibre de Sitges pren el relleu a la de l’Escala del 2020, feta el darrer cap de setmana de febrer d’aquell any, just abans del confinament. Serà doncs, la primera Vila del Llibre en època covid, però l’organització ha pres totes les mesures per poder-la fer de la manera més segura. Els precedents reeixits de fires llibresques, com la de la Bisbal a final d’agost del 2020, la Setmana del Llibre en Català de Barcelona del setembre i la Fira Liberisliber de Besalú a l’octubre han estat models molt estudiats per a poder fer aquesta Vila amb totes les garanties. A més, arriba just el cap de setmana abans de Sant Jordi, hi participaran una quarantena llarga d’editorials i l’oferta per als habitants del Garraf, que teòricament tampoc no podran desplaçar-se fora de la comarca per la diada, serà una bona oportunitat de triar els llibres de primera mà i, si s’escau, fins i tot d’emportar-se’ls signats en alguns casos.

De totes maneres, el mercat editorial és només un dels atractius de la vila, que se centrarà a la zona de Terramar del passeig Marítim de Sitges. Al programa d’activitats preparat per l’equip, i especialment pel comissari Jordi Barrachina, el joc entre els anys vint del segle XX a Sitges i la contemporaneïtat hi té un paper molt important.  De fet, dissabte passat ja hi va haver una prèvia del festival, quan la batllessa, Aurora Carbonell, va inaugurar una exposició fotogràfica de Xulio Ricardo Trigo a l’hotel ME Terramar que es podrà veure durant tot aquest cap de setmana i que mostra alguns dels millors moments dels cinc últims anys de la Vila del Llibre per tot Catalunya.

Barrachina, sobre el programa, ha dit: “L’eix vertebrador serà l’evolució de la vila des dels anys vint del segle passat, a partir de la construcció del passeig Marítim i Terramar i la confluència de diversos elements que van aparèixer en aquell moment, com ara les avantguardes, l’arquitectura racionalista o el Sitges festiu… que van posar els fonaments de l’actual identitat sitgetana.”

La Vila s’inaugurarà demà amb un debat titulat “Sitges atrevit. Del Manifest Groc a la Cubana”, que farà un repàs de l’evolució cultural de la vila durant el segle XX i de les manifestacions diverses que han aparegut aquests últims cent anys per configurar la vila coetània. Hi participaran l’escriptora i presidenta del CoNCA Vinyet Panyella; el director i actor Jordi Milán; i el poeta Joan Duran.

Centenari poètic

La poesia serà un dels atractius importants en aquesta Vila del Llibre, perquè enguany es commemoren els cent anys de l’aparició del poemari L’irradiador del port i les gavines de Salvat-Papasseit i és per això que s’ha organitzat un recital commemoratiu en què participaran David Caño, Mireia Vidal-Conte i Eduard Sanahuja. Joan Duran llegirà poemes de Papasseit. Aquesta activitat serà dissabte a les 13.30.

Les Viles sempre tenen una activitat temàtica entorn del gènere negre; serà dissabte a les sis de la tarda, amb la participació de Laia Vilaseca, Jordi Dausà i Marta Alòs, que actuarà com a representant de les autores de l’antologia La Cervesa de la Highsmith. Un altre dels actes destacats del programa és el debat sobre els premis de Narrativa Breu, on tindrem algunes de les veus més joves de la narrativa catalana contemporània, com ara Irene Pujadas, Eva Llobet i Anna Gas, presentades per Mònica Socias. Diuen que la narrativa breu és el gènere més complicat de fer i, en veient aquesta taula rodona, és clar que el futur és garantit.

Més controvertida ha estat aquests darrers temps la discussió sobre el futur de la nostra llengua. Per això un dels debats més esperats és el que tindrà per protagonistes Carme Junyent i Màrius Serra, sobre el present i el futur del català i també sobre adaptacions literàries modernes d’obres com el Tirant lo Blanc. Són tan sols uns quants exemples de l’oferta múltiple que es podrà viure a Sitges entorn dels llibres i la literatura i que, naturalment, també té una àmplia oferta de propostes per als més petits, amb rondallaires, tallers i espectacles.

Exposició i ruta literària

Encara s’han de destacar dues coses més: la Vila té l’epicentre a la zona de Terramar, però envaeix la totalitat de Sitges. El museu de Maricel acull una exposició sobre el llibre català en temps del modernisme. Segons explica el Museu, “entorn del 1900, el món del llibre reflecteix les inquietuds filosòfiques i estètiques d’una cultura catalana que havia passat, en cinquanta anys, d’un estadi de presa de consciència de la seva singularitat, amb el moviment de la Renaixença, a una integració a la cultura europea més moderna: el Modernisme. L’exposició n’explica tot el procés de creació, des dels dibuixos originals dels il·lustradors fins a la seva reproducció impresa, amb els canvis sorprenents de mides, colors i aspecte, i fins a la publicitat que va generar la indústria editorial amb el moviment coetani del cartellisme”. El segon tret a destacar és la creació d’un podcast a càrrec de Martí Gironell amb una ruta literària per Sitges que els visitants poden fer pel seu compte, seguint les indicacions enregistrades de l’autor de Paraula de jueu, una manera ben original de fer una passejada guiada complint totes les mesures de seguretat.

Amb tot aquest reguitzell d’activitats la Vila del Llibre pretén convertir Sitges en un aparador nodrit just abans de Sant Jordi i ser una fira de referència per a un mercat editorial que arriba a la data amb fortes expectatives però enmig d’una crisi important derivada tant de la supressió del Sant Jordi passat com dels incomprensibles tancaments de llibreries d’aquest darrer hivern, tot i haver estat declarades al setembre comerços essencials. Hi ha doncs, molta il·lusió de poder atansar tota aquesta oferta cultural a una zona culturalment tan activa com el Garraf.

La Xarxa de les Viles del Llibre funciona d’ençà de fa més de cinc anys i s’ha fet a Montblanc, la Pobla de Segur, l’Escala i Cervera, entre més indrets. S’inspira en les book-towns, amb un projecte de transformació de les localitats que les acull. La pandèmia de la covid-19 va deixar en l’aire algunes celebracions l’any passat però enguany s’incorporen al territori Sitges a la primavera i Piera al setembre, mentre que l’Escala tornarà el mes d’octubre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor