Sis grans escumosos de llarga criança per a brindar aquest Cap d’Any

  • Us oferim una selecció de vins escumosos elaborats segons el mètode tradicional (dues fermentacions) · Tot i pertànyer a diferents denominacions (Cava, Corpinnat, Clàssic Penedès o pertanyent a una DO), són escumosos de gamma alta, esplèndids, que han fet criances llargues

VilaWeb
Fotografia: Pexels.
Montserrat Serra
29.12.2023 - 21:40

Enoteca Gramona Brut Nature 2009, de Gramona (Corpinnat)
i Finca els Gorgs 2013, d’AT Roca (Clàssic Penedès)

Tots dos escumosos han estat destacats enguany a la Guia de vins de Catalunya com a millors vins i millors escumosos (ex aequo). Això vol dir que han estat els vins més ben puntuats entre les 1.258 referències tastades a cegues que conté la guia.

Enoteca Gramona és la línia de llargues criances del celler, que va començar el 1999 amb l’objectiu de superar els deu anys de criança en rima. Enoteca Gramona Brut Nature 2009 ja té una criança de catorze anys. Elaborat a partir d’un 60% de xarel·lo i un 40% de macabeu, s’hi afegeixen llevats propis seleccionats en totes dues fermentacions. La segona fermentació a l’ampolla es fa amb tap de suro. Un vi elegant, amb notes de poma al forn, brioix i fruits secs.

Per la seva banda, del Finca els Gorgs 2013, d’AT Roca, elaborat amb un 60% de xarel·lo i un 40% de macabeu, la guia en destaca que és en un punt privilegiat d’equidistància entre la mineralitat/salinitat, l’autòlisi, el llevat i l’acidesa. Ofereix una lleugeresa inicial que es transforma en llarga i persistent.

Corral Cremat 2012, d’Albet i Noya (Clàssic Penedès)

Ha estat considerat el millor escumós dels premis Vinari d’enguany. El Corral Cremat és un paratge que forma part d’un grup de parcel·les envoltades de boscs d’una petita vall al mig de les muntanyes d’Ordal, i s’anomena així arran d’un incendi del 1948 que va afectar el corral de l’antic mas del Maset de Dalt, deshabitat d’ençà del 1930. Aquest paratge i el seu simbolisme han inspirat un escumós de llarga criança del celler penedesenc Albet i Noya. És el vi més personal del seu propietari, Josep Maria Albet. L’escumós és elaborat amb xarel·lo 100%, que s’ha collit i vinificat a la propietat. Ha sortit al mercat després d’haver superat els cent mesos de criança.

AA Mirgin Exeo 2017 Paratge Qualificat Vallcirera (DO Cava)

La família Pujol-Busquets és l’emblema de la DO Cava fora de la comarca del Penedès. Els seus vins i caves s’elaboren al celler Alta Alella, a setze quilòmetres de Barcelona. Amb la nova reglamentació del cava, aquest territori ha passat a anomenar-se subzona Serra de Mar. Aquest celler és un dels quinze elaboradors integrals de la DO Cava, distinció que reconeix els productors que elaboren els vins de principi a fi a la seva propietat (premsat i vinificació), cosa que garanteix la traçabilitat del producte. És un cava que solament s’elabora en anyades excepcionals. L’anyada 2017 va ser primerenca i amb una sanitat excel·lent. Es van obtenir vins equilibrats amb gran capacitat d’envelliment. En nas apareix la fruita madura amb notes de torrats i en boca destaca una acidesa ben marcada, la mineralitat i la untuositat.

Llopart Llegat Familiar 2010 (Corpinnat)

Destacat com a millor vi de la varietat xarel·lo a la Guia de vins de Catalunya, s’ha elaborat a partir d’un 50% de montònec, un 25% de xarel·lo i un 25% de macabeu. Aquest escumós amb cent vuit mesos de criança vol ser un reconeixement a la història i el recorregut de la família: cinc generacions i cent trenta-cinc anys fent escumosos. La primera anyada que es va posar al mercat del Llegat Familiar va ser la del 2006 i commemorava el cent vint-i-cinquè aniversari de la primera ampolla que va embotellar aquesta família amb celler a Subirats. Aquest Corpinnat de vinyes velles prové de la finca les Flandes. Surt al mercat amb una edició limitada i numerada. L’etiqueta és una rèplica de l’etiqueta original de l’escumós que es va elaborar l’any 1887.

Titiana Can Matons Pansa Blanca 2016 (DO Alella)

El raïm amb el qual s’ha elaborat el vi base d’aquest escumós de guarda prové d’una vinya de sauló fi de la finca de can Torres, situada a Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental). L’anyada 2016 va ser fresca i plujosa. Del març fins a la verema van caure uns quatre-cents litres (enguany tan sols n’han caigut cent) i també destaquen les hores de sol. Per les mateixes dates, l’any 2016 havia fet la meitat de temperatura que enguany. Va ser una verema tardana. Aquest escumós de pansa blanca és el més genuí dels tres Titiana que elabora Can Matons (juntament amb el rosat Titiana Can Matons Pinot Noir 2018 i el Titiana Can Matons Vi de Guarda 2013, un cupatge de chardonnay i pinot noir). Al nas es manté la fruita madura característica del raïm de pansa blanca i hi trobem notes de flor seca. En boca destaca la frescor, untuositat i bombolla fina. És un escumós amb una punta de bombolla només. La intenció és que s’acosti més a un vi tranquil i que la poca bombolla que tingui ajudi a fer que flueixi.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor