Síria reconeix per sorpresa la independència d’Abkhàsia i Ossètia del Sud

  • La majoria de la comunitat internacional considera que aquests dos estats formen part de Geòrgia

VilaWeb

Redacció

29.05.2018 - 22:00

El govern de Síria va sorprendre ahir la comunitat internacional quan va reconèixer com a estats independents els territoris d’Abkhàsia i Ossètia del Sud, que la majoria de la comunitat internacional consideren part de Geòrgia. La decisió va ser anunciada per l’agència de notícies oficials Shana i confirmada pels governs d’Abkhàsia i Ossètia del Sud. El govern georgià s’ha indignat i acusa el govern sirià d’estar supeditat a Rússia, el principal valedor de la independència d’aquestes dues àrees.

Ara Abkhàsia i Ossètia del Sud ja són reconegudes com a estats independents per cinc membres de l’ONU (Rússia, Nicaragua, Veneçuela, Nauru i Síria) i tres que no ho són (Transnístria, Artsakh i Abkhàsia en el cas d’Ossètia del Sud i Ossètia del Sud, en el cas d’Abkhàsia).

Rússia va ser el primer estat de reconèixer la independència d’aquestes dues entitats. El 25 d’agost de 2008, arran de la situació creada pel conflicte d’Ossètia del Sud, el Consell de la Federació Russa, reunit en sessió extraordinària, va demanar al Kremlin que les reconegués.

Abkhàsia és una república del Caucas autodeclarada independent, per bé que la comunitat internacional la reconeix com a part de Geòrgia. Se’n va separar el 1992, cosa que va originar una guerra que va acabar el 1993.

Geòrgia tampoc no vol reconèixer Ossètia del Sud com a entitat diferent; el govern l’anomena per l’antic nom de ‘Samatxlabo’ o, més recentment, ‘regió de Tskhinvali’ (nom de la capital de la república). Ossètia del Sud va ser part de la regió georgiana de Xida Kartli. Ossètia del Nord és una república caucàsica, que forma part de la Federació Russa. Molts ossetins creuen que la independència és un pas transitori cap a la reunificació dins Rússia.

.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor