11.02.2020 - 10:21
Els dos partits tradicionals que s’han repartit el poder a Irlanda, el Fine Gael i el Fianna Fáil, cedeixen el pas al Sinn Féin perquè intenti formar govern, després que la formació republicana guanyés les eleccions en percentatge de vot, tot i que el sistema electoral li ha atorgat un escó menys que el Fianna Fáil. Els resultats finals donen trenta-vuit escons al Fianna Fáil, trenta-set al Sinn Féin i trenta-cinc al Fine Gael, que fins ara encapçalava l’executiu de la mà del primer ministre Leo Varadkar. Segons el diari ‘Irish Independent’, el Sinn Féin ja prepara una proposta de coalició amb el Fianna Fáil amb la participació dels Verds i els socialdemòcrates. Tanmateix, no està clar que els partits acceptin.
De fet, abans de les eleccions, tant el Fine Gael com el Fianna Fáil van oposar-se a treballar amb els republicans per les seves polítiques d’esquerres i el seu passat pròxim a l’IRA. Tot i això, després dels comicis, i malgrat que el líder del Fianna Fáil, Micheal Martin, ha admès que hi ha grans ‘incompatibilitats’ entre les dues formacions, no ha tancat la porta totalment als republicans.
Per la seva banda, l’actual primer ministre ja ha dit que correspon al Sinn Féin intentar de formar govern. ‘El Sinn Féin ha guanyat la majoria dels vots, així que li toca intentar de formar govern amb partits d’esquerres o el Fianna Fáil’, ha dit Leo Varadkar.
La líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, ha admès en declaracions a la BBC que podria acabar sent la pròxima ‘Taoiseach’, tot i que el procés requerirà d’unes complexes negociacions. Els números, sense el Fianna Fáil, no li surten, i també podria estar sobre la taula una coalició entre els grans partits tradicionals amb suports externs que vetés als republicans.
En tot cas, McDonald ha insistit que si el Sinn Féin arriba al govern, pressionarà per convocar un referèndum per a la reunificació d’Irlanda.