26.04.2024 - 09:05
|
Actualització: 26.04.2024 - 09:51
El govern i els sindicats de presons han arribat a un acord de matinada que ha permès de desconvocar les dues jornades de vaga previstes per avui i l’11 de maig. L’acord, segons que ha informat el Departament de Justícia, implica millores laborals i de seguretat en els treballadors penitenciaris per valor de trenta milions d’euros. Hi haurà millores salarials i de jornada laboral, més mesures de seguretat i més formació. UGT, CCOO, IAC-CATAC i la Intersindical havien convocat la vaga arran de l’assassinat d’una cuinera de la presó del Mas d’Enric a mans d’un reclús. Els sindicats CSIF i ACAIP s’havien desmarcat de la vaga.
Algunes mesures acordades impliquen millores retributives, millora dels torns i compactació de la jornada laboral. Així, per exemple, el personal de vigilància farà cicles de sis dies: dos de feina i quatre de lliures.
Més punts de l’acord, segons els sindicats, són la revisió i modificació d’una circular del 2017 sobre l’aplicació del règim tancat, la substitució dels interns a les cafeteries per personal extern i la formació en defensa personal per a tots els treballadors penitenciaris.
També hi haurà canvis en la dotació, com ara la substitució de tots els equips d’intervenció durant l’any vinent, i sistemes de seguretat amb una nova partida de radiotransmissors i la incorporació de polsadors personals per a tots els treballadors que no duguin radiotransmissor, a més de la renovació dels equips de respiració autònoma. Es faran millores als equipaments i s’adequaran els centres als estàndards tecnològics actuals.
Es farà un estudi per a aconseguir escàners corporals i es revisaran els protocols d’emergència i seguretat i el procediment disciplinari i sancionador. També es farà una valoració de les situacions de més risc, en què serà obligatori treballar en binomis, tant a l’àrea de règim interior com a rehabilitació. Així mateix, es farà una prova pilot per a la detecció i inhibició de drons i telefonia mòbil, els estris tallants es fixaran a les taules de treball i la matèria primera s’adquirirà ja tallada.
Respecte de les millores laborals, s’ampliarà la borsa de treball d’almenys 500 efectius. Per al personal de règim interior, els augments retributius seran del 13% al 22% del complement específic, cosa que pot fer créixer el salari d’uns 10.000 euros anuals. També es pagaran més les hores extres i quan es treballi en festius o nits.
Per al personal d’administració, és previst un augment d’un 13% al complement específic, s’implantarà el teletreball en les mateixes condicions que la resta de personal de la Generalitat, i es farà una reconversió progressiva dels llocs de feina d’administratiu i d’auxiliar d’administratiu a llocs de feina genèrics d’oficina.
Per al personal de rehabilitació, també és previst un augment del 13% del complement específic i equipararan salarialment els treballadors socials, els educadors socials i els seus comandaments.
Més mesures que preveu l’acord són les polítiques d’igualtat de gènere, la creació d’una Escola de Formació Penitenciària i d’un cos especial de l’àmbit penitenciari, mesures per als treballadors més grans de cinquanta-cinc anys, com ara la no assignació de tasques de protocol de seguretat o assignació a mòduls o àrees d’especial conflictivitat, i l’elaboració d’un catàleg per a determinar llocs nous per la segona activitat. Finalment, hi haurà més formació especialitzada i itineraris professionals.
Segons Justícia, les millores proposades per l’administració en el terreny laboral i de seguretat signifiquen un reforçament significatiu del model penitenciari català, centrat en la reinserció i la rehabilitació i el respecte per la dignitat i la seguretat de totes les persones, tant internes com treballadores.
Segons la UGT, l’acord posa els professionals penitenciaris al lloc que es mereixen, tant en matèria de condicions laborals i retributives com de mesures de seguretat. “Una vegada més es demostra que la veritable lluita es fa i es guanya finalment a les taules de negociació”, expliquen. Remarquen que l’acord s’ha aconseguit de signar davant els responsables del Departament de Treball, amb Funció Pública, i sota el paraigua d’una convocatòria de vaga general, fet que ha possibilitat que l’acord tingués rang de conveni col·lectiu, d’obligat compliment per a qualsevol administració, i que en cap cas no podrà ser incomplert.
Marea Blava critica els sindicats
En un altre comunicat, el moviment Marea Blava ha criticat UGT, CCOO, CATAC i la Intersindical i han exigit la renúncia a la representació dels màxims responsables d’aquests sindicats a les presons. Consideren que han obrat amb traïdoria perquè pensen que han negociat d’esquena a la plantilla i han tirat endavant el conveni laboral i de mesures de seguretat sense consultar-ho als treballadors.
Marea Blava ha explicat que la jornada de vaga que aquests sindicats havien convocat tenia una previsió de seguiment pràcticament nul·la i que solament deu delegats sindicals havien sol·licitat d’exercir el seu dret de vaga. “Marea Blava ni ha convocat, ni ha secundat, ni ha donat suport a la vaga general de presons”, ha remarcat.
Ha dit que d’ençà que s’havia convocat havia entès que darrere aquesta vaga hi havia interessos de suport i empara a la consellera Gemma Ubasart i al secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i també a un govern “debilitat davant un escenari de procés electoral a la presidència de la Generalitat”. Per això ha retret el “manifest engany” als treballadors amb la coneguda com a “vaga a l’Aragonesa!”.